Fellebbezés

2018.09.12. 12:44

Az ügyészség súlyosbítaná a tatabányai hajléktalangyilkos büntetését

Nem nyugszik bele az M. Apollót sújtó 13,5 éves börtönbüntetésbe az ügyészség, ezért súlyosbításért adott be fellebbezést a múlt héten első fokon elítélt fiatalember ügyében. A fiút két hajléktalan brutális meggyilkolása miatt állt a bíróság előtt.

Zantleitner Ingrid

Forrás: 24 Óra / kemma.hu

Fotó: Zantleitner Ingrid

Első fokon 13,5, fiatalkorúak börtönében letöltendő börtönbüntetés kapott M. Apolló, több emberen különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy ellen elkövetett emberölés és két rendbeli kifosztás miatt. A most 17 éves fiú 2017 áprilisában végzett két hajléktalannal Tatabányán – emlékeztet az új fejleményekről beszámoló cikkében a kemma.hu komárom-esztergomi hírportál.

Bár egyszer változtatott a vallomásán, a pénteki tárgyaláson végül visszakozott a fiú, aki már ott fellebbezett a büntetése enyhítéséért, míg az ügyész három napnyi gondolkodási időt kért. Most bejelentette az ügyészség, hogy ők is fellebbeznek az ítélet ellen, súlyosbítást kérnek.

Az ügyész már a perbeszédben is a maximálisan kiszabható 15 évet kérte Apollóra. A fiú azért nem kaphatna ennél nagyobb büntetést, mert még nem volt 16 éves az emberölések idején. Ahhoz képest, hogy az adott helyzetben leghosszabb ideig tartó büntetést kérte az ügyész, a tényállásba beemelt több enyhítő körülményt: Apolló családi hátterét, a szociális helyzetet, a pozitív családi minta teljes hiányát, de azt is hozzátette, hogy sajnos sok fiatal nevelkedik hasonló körülmények között, mégsem válnak gyilkosokká. Súlyosbító körülményként kiemelte ugyanakkor a támadások brutalitását, és hogy tettét védekezésre képtelen személy ellen, különös kegyetlenséggel követte el.

„Sem neki, sem az anyjának nem volt kitől megtanulni tulajdonképpen szeretni… Édesanyja nem tudta kezelni, megoldani a fiú problémáit, csak ridegséggel felelt azokra”

- fogalmazott az ügyész a tárgyláson. E tények alapján kiskorú veszélyeztetése miatt egyébként M. Apolló édesanyja ellen is eljárást indítottak. A fiú kérte is állami gondozásba vételét, mondván, hogy az anyja nem szereti.

Háromszorosan minősített emberölésért felnőtt elkövető egyébként 10-20 évet, de akár életfogytiglant is kaphat a hatályos törvények szerint.

Borítókép: M. Apolló a tárgyaláson

Fotó: Zantleitner Ingrid / 24 Óra / kemma.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában