ingatag helyzet

2019.06.28. 14:22

Az újabb merényletek destabilizálhatják Tunéziát

A Tunisz belvárosában történt csütörtöki merényletek még inkább destabilizálják az országot – mondta a Nézőpont Intézet elemzője az M1-en pénteken.

Georg Spöttle emlékeztetett: az elmúlt hónapokban számos tüntetés volt a tunéziai elnök, Bédzsi Káid esz-Szebszi ellen is. Hozzátette, a helyzetet súlyosbítja, hogy az elmúlt években több terrortámadást is történt Tunéziában, 2015 márciusában 22 embert öltek meg fegyveresek a tuniszi Bardo-múzeumban, és ugyanabban az évben 38 embert ölt meg egy merénylő a tengerparton.

A szakértő szerint a merényletek következményeit vizsgálva párhuzamot lehet vonni Tunézia és Egyiptom között. Mint mondta,

Egyiptomban a bombatámadások után visszaesett a turizmus, amelyből az államháztartás bevételeinek 70 százaléka származik.

Ez a visszaesés valószínűleg Tunéziában is bekövetkezik – jegyezte meg.

Az emberek mindkét országban azt érzik, hogy kormányaik nem elég erősek ahhoz, hogy megvédjék őket a merényletektől – fűzte hozzá Georg Spöttle, jelezve: az ilyen helyzetek gyengítik a kormányzatot.

Vélhetően rendőrségi célpontjai voltak annak a két öngyilkos merénylőnek, aki Tunisz belvárosában robbantotta fel magát csütörtökön, a merényletekben belügyi források szerint egy rendőrtiszt meghalt, többen megsebesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában