Hungary Helps

2021.03.12. 15:30

Azbej Tristan adományokat adott át a horvát földrengés károsultjainak

A magyar kormány támogatásával és a Katolikus Karitász közreműködésével öt lakókonténert és tárgyi adományokat adott át pénteken a horvátországi Sziszeken (Sisak) Azbej Tristan, a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős miniszterelnökségi államtitkár a horvátországi földrengés károsultjainak.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: mivel arról értesültek, hogy számos családnak az elhelyezése továbbra sem megoldott, ráadásul a helyzetüket a téli hónapokban kell rendezni, újabb öt lakókonténert, ezenkívül pedig jelentős tárgyi adományokat, háztartási eszközöket adományoztak a természeti katasztrófa okozta károk helyreállítására.

Magyarország humanitárius segélyprogramja, a Hungary Helps keretében így vállalnak felelősséget az ártatlanul szenvedőkért, legyen szó üldöztetésről vagy éppen természeti katasztrófáról – húzta alá.

Magyar kormányzati részről, rögtön a katasztrófa másnapján gyorssegélyszállítmány érkezett a földrengés sújtotta területre. Majd az ezt követő hónapokban Magyarország kormánya felajánlásokat tett az újjáépítésre is, többek között egy templom és egy iskola felépítésére Zazinán és Petrinjában – emlékeztetett.

Az állami támogatások mellett kiemelte, hogy egyöntetűen megnyilatkozott a földrengés kapcsán a magyar emberek szolidaritása, hiszen se szeri, se száma a magyar vállalati, önkormányzati felajánlásoknak és olyan gyűjtéseknek, amelyekbe rengeteg magánadomány érkezett – mutatott rá.

Azbej Tristan elmondta, hogy a horvát karitász sziszeki logisztikai központjában történő átadáson támogatott családok voltak jelen, akik kifejezték köszönetüket az adományokért, valamint a horvát külügyminisztérium képviselője és a horvát karitász munkatársai is megköszönték a támogatásokat. Hozzátette, hogy a Hungary Helps Program önkéntesei által elkészített csomagokat és átnyújtották.

Az államtitkár ezután a horvátországi magyar közösség képviselőivel, a közelgő nemzeti ünnep, március 15. alkalmából megkoszorúzza a Sziszek-Moslavina megyei Stazán született Damjanich János aradi vértanú emlékművét és Zágrábban Petőfi Sándor emléktábláját annak az egykori kórházépületnek a falán, amelyben a károlyvárosi (Karlovac) katonai szolgálat idején megbetegedett költő néhány napot eltöltött.

December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozatuk és 28 sérültjük volt, és folyamatosak az utórengések. A térségben több mint 35 ezer épület sérült meg, a károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Zágráb és Károlyváros (Karlovac) megye egyes részeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában