újabb feszültség

2021.05.28. 21:01

Azerbajdzsán éjszakai lövöldözéssel vádolja Örményországot

Az incidens a legfrissebb fejlemény a két szovjet utódállam közötti határ menti villongások során.

Azerbajdzsán pénteken azt közölte, hogy egy katonája megsebesült, amikor az éjszaka folyamán örmény erők azeri állásokat lőttek, amit azonban Örményország tagad. Az incidens a legfrissebb fejlemény a két szovjet utódállam közötti határ menti villongások során.

Az azeri védelmi minisztérium közleménye szerint az örmény erők több irányból lőtték az azeri állásokat Nahicsevánban, az örmény határtól délre fekvő azeri exklávéban. A sebesült katonát kórházba szállították.

Az örmény védelmi minisztérium tagadta Baku vádjait.

Az azeri vádak azután kerültek napvilágra, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Moszkvában tárgyalásokat folytatott örmény partnerével, Vagarsak Arutjunján védelmi miniszterrel, aki elmondta, hogy Oroszország megerősíti katonai együttműködését Örményországgal. Moszkvának védelmi megállapodása van Jerevánnal, és egy katonai támaszpontot is fenntart a kaukázusi országban.

Oroszország a hathetes őszi örmény-azeri fegyveres harcokat lezáró háromoldalú tűzszüneti megállapodás után békefenntartókat küldött Hegyi-Karabahba, hogy biztosítsák a fegyvernyugvást.

„Megerősítjük védelmi együttműködésünket mind a kétoldalú kapcsolatok területén, mind pedig a nemzetközi megállapodások, legfőképpen a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete (ODKB) keretében” – idézte Sojgut az Interfax orosz hírügynökség.

Az orosz-örmény tárgyalásokra egy nappal azután került sor, hogy Azerbajdzsán elfogott hat szolgálatban lévő örmény katonát, amire válaszul Nikol Pasinján ügyvivő örmény miniszterelnök nemzetközi megfigyelők telepítését kérte a közös határ adott szakaszára.

Az azeri védelmi minisztérium csütörtöki közleménye szerint egy örmény diverzáns osztag terrorcselekményt akart végrehajtani, aláaknázva egy utat, amely az azeri erők állásaihoz vezetett. Az azeri katonák hat örmény fegyverest elfogtak, a többiek elmenekültek.

Az örmény védelmi minisztérium verziója szerint azonban a fegyveresek a hadsereg katonái voltak, és nem lépték át a határt, hanem mérnöki munkálatokat végeztek örmény területen. A tárca közleményében azt írta, megteszik a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a fogságba esett katonák hazatérhessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában