Ország-világ

2021.01.30. 07:50

Baranyi Krisztina beváltotta Gyurcsány fenyegetését

Távoznia kellett posztjáról a Pinceszínház igazgatójának. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere azért menesztette Soós Pétert, mert a rendező-direktor félállásban a Vidnyánszky Attila vezette Színház- és Filmművészeti Egyetemen is tanítana. Az önkormányzat szerint munkaügyi kérdésről van szó, Dömötör Csaba államtitkár viszont úgy látja, Gyurcsány Ferenc fenyegetését váltotta be a baloldali városvezető.

Baranyi Krisztina, a IX. kerület baloldali támogatottságú polgármestere azért mozdította el pozíciójából Soós Pétert, a Török Pál utcai Pinceszínház igazgatóját, mert az idén január 1-jétől tanárnak szegődött a Színház- és Filmművészeti Egyetemre (SZFE) – írja a Magyar Nemzet.

A polgármester szűkszavúan nyilatkozott saját Facebook-oldalán a történtekről, Soós Péter viszont a Mandinernek nyilatkozva kifejtette a történteket. Amint elmondta, az egyetemmel egy félállásban egyeztek meg előzetesen, és azért nem egyeztetett munkaadójával, az önkormányzattal, mert úgy gondolta, az oktatás más megítélés alá esik, mint ha egy másik színházi állást vállalt volna valahol.

A rendező arról is beszámolt, hogy amikor az ő nevét is tartalmazó lista nyilvánosságra került, hívta őt Ferencváros kultúráért felelős alpolgármestere, akinek elmondta, szakmai munkára szerződött, politikai feladatokat nem fog ellátni.

A következő körben, mint mondta, már a polgármester és a jegyző is részt vett egy négyfős beszélgetésen, amelyen „jogi következményeket” említettek a munkaadók. Ezek után mentették fel Soós Pétert igazgatói posztjáról.

A ferencvárosi önkormányzat által a Magyar Nemzetnek megküldött indoklás szerint Soósnak erre nem lett volna joga, mert a Pinceszínház igazgatójaként a IX. kerületi önkormányzat alkalmazottja, és így nem köthetne szerződést mellékállásra.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnökség politikai államtitkára az ügy kapcsán úgy fogalmazott, hogy politikai tisztogatásról van szó. A kormánypárti politikus ezt azzal támasztja alá, hogy az SZFE-ügy kibontakozásának idején Gyurcsány Ferenc azzal fenyegetőzött, hogy az intézményt fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnökét, Vidnyánszky Attilát és társait földönfutóvá teszi.

Dömötör úgy véli, Soós Péter menesztése már része a DK elnöke által beígért bosszúhadjáratnak.

Mint ismeretes, ősszel, a tanév kezdetekor alapítványi modellre váltó intézményt fenntartó kuratórium élére az a Vidnyánszky Attila rendező került, akinek szakmai múltját senki nem vitatja, tapasztalatait, hozzáértését mindenki elismeri, ám kormánypárti nézetei miatt a baloldal célpontja. Az SZFE fenntartói modellváltása és Vidnyánszky ellen már ősszel tüntetések kezdődtek, a hallgatói önkormányzat megszervezte az épület elfoglalását. A tüntetők nem engedték be az új vezetést az épületbe, közben az egyetem tanárai sorra lemondtak pozíciójukról. Mindezek következtében a 2020/2021-es tanév első féléve is elúszott, az intézményben nem volt tanítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában