komoly fenyegetés

2019.01.30. 10:52

Benkő: a migráció veszélyezteti leginkább Európa biztonságát

A migráció veszélyezteti leginkább az európai emberek biztonságát – nyilatkozta Benkő Tibor honvédelmi miniszter azzal kapcsolatban, hogy Bukarestben tartják szerdán és csütörtökön az európai védelmi miniszteri találkozót.

Budapest, 2018. július 13. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter sajtótájékoztatót tart a tárca 2019. évi költségvetésérõl a Honvédelmi Minisztériumban 2018. július 13-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

A miniszter kifejtette: Európa – és benne Magyarország – biztonságpolitikai szempontból új szakaszba lépett. Európa biztonsága jelentősen romlott és az új típusú biztonsági problémákra nem lehet rutinszerűen reagálni. Európa vezetőinek komolyan kell vennie a kontinens és az európai emberek biztonságát fenyegető veszélyeket, amelyek közül legsúlyosabb a migráció, amely kapcsán mielőbbi irányváltásra van szükség – hangsúlyozta.

Benkő Tibor szerint olyan új kihívások jelentek meg a világban, mint például a terrorizmus, a migráció, vagy a kiberhadviselés, amelyekre közös válaszokat kell adni biztonságunk megőrzése érdekében.

Az európai uniós védelmi miniszterek találkozóján a tervek szerint áttekintik az európai védelmi kezdeményezések, a védelmi képességfejlesztési projektek közötti koherencia, és a katonai műveletekben való alkalmazhatóság kérdéseit.

Benkő Tibor kitért a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programra, amelynek keretében jelentős fejlesztésekkel modernizálják a honvédséget. A biztonság egyik záloga a korszerű eszközökkel rendelkező, felkészült és elkötelezett katonákból álló hadsereg – fogalmazott a tárcavezető. „A Magyar Honvédség tekintetében ezt a munkát megkezdtük: egy erősebb Magyar Honvédség létrehozásával hozzájárulunk egy erősebb európai védelmi együttműködéshez, ezzel együtt egy szilárd alapokon nyugvó NATO szövetségesi rendszerben vagyunk érdekeltek” – mondta Benkő Tibor.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában