ünnepség

2019.02.01. 14:07

Benkő: az ütőképes honvédség szerves része a térképészet

Amelynek kibertámadás esetén is működnie kell.

Budapest, 2019. február 1. Benkõ Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Katonai Térképészet 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyûlésen a fõvárosi Stefánia Palotában 2019. február 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Az erős, ütőképes Magyar Honvédség megteremtésének szerves része a térképészet – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter pénteken Budapesten, az önálló Magyar Katonai Térképészet megalakulásának 100. évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.

Benkő Tibor ünnepi beszédében fontosnak nevezte, hogy a katonai térképészet a polgári életben is kivívja az elismerést, – mint mondta – a civil társadalmat is segítenie kell.

A katonai térképészet sokkal többre érdemes, sokkal több képessége van, mint amit kiaknáznak

- hangsúlyozta a miniszter.

Kiemelte: a Magyar Honvédség az utolsó bástyája az országnak. Ezért fontos, hogy meglegyenek önálló képességei, mint a katonai térképészet, a katonai meteorológiai szolgálat, amelyek akkor is ott vannak, amikor más már nincs.

A miniszter beszédében alapvető problémának nevezte, hogy a térképek alkalmazóinak nincs meg a megfelelő tudása. Mint mondta, manapság az emberek rábízzák magukat a technológiára, az eszközökre. Miközben ismert, hogy kibertámadással milyen könnyű az informatikát lebénítani.

Könnyen bajba kerülhet az ember, ha fejben nincsenek meg az alapok

- emelte ki Benkő Tibor.

Az önálló magyar katonai térképészet 1919. február 4-én alakult meg.

A jubileumi évforduló tiszteletére Áder János köztársasági elnök csapatzászlót adományozott a Magyar Honvédség Geoinformációs Szolgálatának. Az ünnepségen felolvasták az erről szóló köztársasági elnöki parancsot is, melyben Áder János többek között azt hangsúlyozta:

a katonai térképészek úgy ismerik a látható világot, ahogy senki más.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter mulasztásuknak nevezte, hogy a katonai térképészet száz év után kapta meg első csapatzászlóját, pedig már korábban megérdemelte volna.

Kiemelte, a Magyar Honvédség vérzivataros időszakon haladt keresztül a történelemben, melyen a katonai térképészet is követte. A miniszter beszédében köszönetét és elismerését fejezte ki mindenkinek, akik a katonai térképészet működésében részt vettek.

Benkő Tibor elmondta: a Magyar Honvédség jelentős átalakuláson megy keresztül. Központi támogatást kapnak, a legkorszerűbbre cserélik katonai eszközeiket. Azt mondta, a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési programnak része a katonai térképészet is.

Borítókép: Benkő Tibor honvédelmi miniszter beszédet mond a Magyar Katonai Térképészet 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi állománygyűlésen a fővárosi Stefánia Palotában 2019. február 1-jén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában