Illegális bevándorlás

2021.02.03. 20:00

Benkő Tibor: köszönet illeti Törökországot

Köszönet illeti Törökországot, amiért 4 millió szír menekültről gondoskodik a saját területén, ez rendkívül fontos Magyarországnak és Európának – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, miután hivatalos találkozón fogadta Hulusi Akar török védelmi minisztert.

A közös sajtótájékoztatón a magyar tárcavezető azt mondta, hogy

Magyarországnak fontos, mindennapos feladat az illegális bevándorlás ügyének megoldása, a déli határ védelme.

Hangsúlyozta: Magyarország szándéka a békemissziós feladatok során, hogy a katonák ott segítsenek a problémák felszámolásában, ahol azok keletkeznek. Ebben a kérdésben Törökország ugyanígy gondolkodik – jegyezte meg.

Egyformán látják azt is, hogy fontos a Nyugat-Balkán békéje, stabilitása.

Törökország jelentős erőkkel járul hozzá a békemissziós feladatok ellátásához a Nyugat-Balkánon is, ezért köszönet és elismerés illeti, hiszen segíti Magyarország célkitűzésének megvalósítását

– hangoztatta Benkő Tibor.

Békéről, biztonságról akkor lehet közösen gondolkodni, ha a továbbiakban is folytatják az együttműködésüket a kiképzés és az oktatás területén – vélekedett.

A „megfelelő képességeket” csak akkor lehet kialakítani, ha erős védelmi ipart hoznak létre, a kutatás-fejlesztés, az innováció területén is megtalálják a kooperáció lehetőségét – mondta.

A béke és a biztonság egyik kulcskérdése a terrorizmus elleni küzdelem

– emelte ki a magyar miniszter.

Kijelentette, hogy

Törökország nagyon eredményesen kezeli a koronavírus-járványt, amihez gratulált.

Benkő Tibor közölte: bíznak benne, hogy a pandémia miatti helyzet lehetővé teszi augusztusban a nemzetközi repülőnap megtartását Kecskeméten. Kérte partnerétől, hogy az eseményen vegyen részt a Török Csillagok nevű alakulat, és Hulusi Akar támogatta az elképzelést.

A magyar miniszter azt mondta, hogy barátsága kollégájával „nem tegnap” kezdődött, hiszen éveken keresztül szolgáltak együtt vezérkari főnökökként az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) szövetségrendszerében.

A béke és a biztonság megőrzése a legfontosabb feladat

– hangoztatta.

Közölte, hogy koszorúztak az első világháborúban elhunyt török hősök emlékművénél. Ugyanezt a tiszteletet Törökország is megadja Magyarországnak a kölcsönösség elve alapján – tette hozzá.

Benkő Tibor úgy összegzett, hogy eredményes, hasznos, baráti találkozón vannak túl.

Hulusi Akar szerint hatékony megbeszéléseket folytattak, amelyek egész Európa előnyére válnak majd.

Tárgyaltak a NATO-ról, a Balkánról, Líbiáról, Afganisztánról, Azerbajdzsánról – sorolta.

A török miniszter úgy fogalmazott, hogy tiszta és nyílt a két ország kapcsolata. Azt kívánta, hogy mielőbb legyen hasonló találkozó, mert sok a közös munka.

Úgy látják, hogy Magyarországnak nagy a szerepe a közép-európai változásokban

– mondta Hulusi Akar.h

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában