Terrorveszély

2019.07.05. 17:57

Betiltották a teljes arcot elfedő kendőt a tunéziai állami intézményekben

Juszuf Sáhid tunéziai miniszterelnök pénteken rendeletben tiltotta meg a teljes arcot elfedő kendő viseletét az állami intézményekben – jelentette a TAP tunéziai hivatalos hírügynökség. A tunéziai fővárost, Tuniszt több öngyilkos robbantásos merénylet rázta meg az elmúlt napokban.

Az azonnali hatállyal életbe lépő tilalmat biztonsági aggályokkal indokolják – közölte a dpa német hírügynökséggel a tunéziai kormány egy meg nem nevezett tanácsadója.

A múlt héten egy rendőr és egy civil vesztette életét egy kettős öngyilkos robbantásos merényletben, amelyet a főváros szívében követtek el. A támadásért az Iszlám Állam dzsihádista szervezet vállalta a felelősséget.

A tunéziai belügyminisztérium szerint a merényletek értelmi szerzője kedden felrobbantotta magát az után, hogy a biztonsági erők őt üldözőbe vevő tagjai bekerítették Tuniszban.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai államfő pénteken július 5-i hatállyal ismét elrendelte a 2015 óta érvényben lévő rendkívüli állapot meghosszabbítását egy hónappal. A tunéziai elnöki hivatal közleménye szerint Szebszi az után határozott így, hogy egyeztetett Sáhiddal és Mohamed en-Nászer parlamenti elnökkel.

A 2011-es „arab tavasz” – az elnyomó rezsimek elleni térségbeli tüntetéssorozat – bölcsőjének számító észak-afrikai országban 2015. november 24. óta van érvényben rendkívüli állapot a terrorveszély miatt. Az intézkedést az elnöki őrség egyik autóbusza ellen végrehajtott, 13 halálos és 20 sebesült áldozatot követelő támadás után vezették be. A merényletért az Iszlám Állam dzsihádista szervezet vállalta a felelősséget.

Az ország belső helyzetére hatással van a szomszédos Líbiában dúló polgárháború is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában