megszavazták

2021.04.28. 14:50

Bevándorlási törvényt fogadott el a hongkongi parlament

A szabad mozgás jogát továbbra is biztosítják.

Bevándorlási törvényt fogadott el a hongkongi parlament szerdán.

John Lee, hongkongi biztonsági miniszter kijelentette, hogy a szabad mozgás jogát továbbra is biztosítják, illetve ennek érdekében a közeljövőben további torvényeket fognak elfogadni. Mint mondta, Hongkong növekvő kihívásokkal néz szembe, különösen ami az illegális bevándorlást és a menekültstátusszal történő visszaéléseket illeti.

A Reuters brit globális hírügynökség szerint a hongkongi ügyvédi kamara attól tart, hogy az új törvény visszaélésekre adhat lehetőséget. A hírügynökség ezt a kamara februári nyilvános állásfoglalására alapozza.

Peking a Hongkongon 2019-ben végigsöprő tüntetéshullámra válaszul tavaly júniusban új nemzetbiztonsági törvényt léptetett életbe a különleges státuszú városban. A jogszabály egyebek mellett tiltja a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal, vagy külső elemekkel történő összejátszást. Egyes esetekben lehetővé teszi a gyanúsítottak kiadását Kínának.

Márciusban a kínai törvényhozás megszavazta a hongkongi választási törvény módosításáról szóló tervezetet, amely alapján jelentősen csökkenni fog a hongkongi törvényhozói tanács hongkongi szavazók által megválasztott tagjainak száma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában