látogatás

2017.07.26. 15:26

Biztonsági és védelmi kooperációról tárgyalna az EU Georgiával

Egyértelmű, hogy Európának biztonsági és gazdasági szempontból is elementáris érdeke fűződik a keleti partnerség kezdeményezés sikeréhez – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten sajtótájékoztatón, miután Georgia európai és euroatlanti integrációs államminiszterével találkozott.

Hangsúlyozta: Magyarország támogatja azt a georgiai kezdeményezést, hogy stratégiai párbeszéd induljon az ország és az EU között a biztonsági és védelmi kooperációról. Elsősorban a terrorizmus és kibertámadások elleni küzdelemben számítanak előrelépésre. Magyarország minden támogatást megad az uniónak is, hogy a keleti partnerség sikeres legyen – fűzte hozzá.

Budapest, 2017. július 26. Viktor Dolidze georgiai európai és euroatlanti integrációs államminiszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, a minisztérium tetõteraszán 2017. július 26-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

 

A tárcavezető kitért arra: az EU egyetlen nemzetközi intézményként van jelen misszióval Georgia területén, ebben a megfigyelő misszióban 12 magyar teljesít szolgálatot. Magyarország a jelenlétét az elkövetkező időben is fenntartja.

Arról is beszélt, hogy Georgia eddigi szerepvállalásával, amelyet nem NATO-tagállamként nyújtott a szövetség műveleteihez, megérdemli, hogy végre meghívást kapjon a NATO tagsági akcióprogramjába. Ha ez nem történik meg, az a NATO hitelességét veszélyezteti, hiszen a szövetségnek is érdeke, hogy minél több országnak bizonyítsa „a nyitott kapuk meglétét” – vélekedett.

Viktor Dolidze georgiai államminiszter hangsúlyozta országa közeledésének jelentőségét az unióhoz, és megköszönte Magyarország segítségét ebben a folyamatban. Hangsúlyozta, hogy országa az uniós közeledés keretében fontos reformokat hajt végre. Reményét fejezte ki, hogy Georgia hamarosan az EU teljes jogú tagja lesz, és akkor közös jövőn osztozhatnak Magyarországgal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában