barátság

2017.10.20. 16:16

Bolgár-magyar emléktáblát avattak Szófiában

Október 19. a magyar-bolgár barátság napja, amelyet először idén ünnepeltek meg.

Bolgár-magyar kétnyelvű emléktáblát avattak pénteken a bolgár fővárosban, Szófiában, az ország egyik legrégebbi templomában – számolt be az eseményről telefonon az MTI-nek Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Mint mondta, a magyar küldöttség meghívásának előzménye Valeri Szimeonov bolgár kormányfő-helyettes részéről az volt, hogy a két ország törvényhozása tavaly úgy határozott, legyen október 19. a magyar-bolgár barátság napja, amelyet először idén ünnepeltek meg. Az esemény jelentősége abban áll, hogy ilyen döntés egy közös barátsági napról magyar részről csupán Lengyelországgal született korábban.

A delegáció tagjai voltak Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya, Varga Szimeon, az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója és Muszev Dancso, a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat elnöke.

Soltész Miklós szólt arról, hogy a két ország kapcsolatainak számos történelmi alapja van, a közös múlt, Magyarországon 150 évig, Bulgáriában ötszáz évig tartott a török hódoltság, illetve a szovjet elnyomás a közelmúltban. Ez rányomta a bélyegét a bolgár nemzettudatra, és megmutatkozik abban, hogy a bolgárok szeretnének Európa részeként megmaradni.

Sok a hasonlóság a két ország politikájában, főképpen a migrációs politikában. Ennek üzenete teljesen azonos mindkét ország részéről: helyben kell segíteni a valóban bajba jutott országokon és embereken, és az illegális migrációt meg kell állítani. Bulgáriában kétszáz kilométer hosszan építettek kerítést az illegális migráció feltartóztatására.

Szólt arról is, hogy a tárgyalásokon a vendéglátókat elsősorban a magyar családpolitika érdekelte, a családi adókedvezmény, a gyed extra és a családi otthonteremtési kedvezmény (csok). Minden olyan döntés, amely az elmúlt két és fél év során a népesedési gondok kezelésére megszületett, és Magyarországon pozitív változást indított el. A bolgár felet hasonlóképpen érdekelték a szociális területen az utóbbi időben indított magyar kezdeményezések.

A látogatás egyik szép mozzanata volt, hogy Bulgária legrégebbi templomában, a Szent Szófia-székesegyházban kétnyelvű emléktáblát avatott Fazekas Sándor, Mátrai Márta és Soltész Miklós. Bolgár részről az eseményen Ilijana Jotova köztársasági alelnök, valamint Valeri Szimeonov vett részt. A két ország barátságát jól jelképezi, hogy az október 19-i emléknap Rilai Szent János ereklyéinek a XV. század második felében Magyarországról történt visszaszállításához kötődik – hangoztatta a magyar államtitkár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában