Kormányinfó

2017.09.28. 18:16

Bővítheti az ingyenes és támogatott oltások körét a kormány

A kancelláriaminiszter e heti sajtótájékoztatóján beszélt többek között a rekord alacsony munkanélküliségről, a kórházak adósságának átvállalásáról, illetve a harmadik gyermeket vállalók jelzáloghitelének egymillió forinttal való csökkentéséről is.

Budapest, 2017. szeptember 28. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. szeptember 28-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy a rendszerváltozás óta soha ilyen alacsony nem volt a munkanélküliség Magyarországon, mint most. 2017 nyarán, őszén 4,44 millió ember dolgozott Magyarországon. Szerinte ez a szám óriási növekedést jelent úgy, hogy közben az egy évvel ezelőttihez képest 58 ezer fővel nőtt a foglalkoztatás és 40 ezer fővel csökkent a közfoglalkoztatottak száma. Hozzátette: Magyarországon a korábbi 54,5 százalékos foglalkoztatási ráta 68-69 százaléka változott, a munkanélküliség 4,1-4,2 százalékos.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010 nyarán azt hirdette meg, hogy legalább egymillió új munkahelyet teremt. Az elmúlt hét évben sikerült ezt a vállalást teljesíteni, hétszázezer új munkahely jött létre – mondta. Mindenki dolgozik, aki akar – értékelt. Kitért arra, hogy 2010-ben a munkanélküliség ráta országosan 11 százalék volt, a fiatalok munkanélkülisége pedig 30 százalék körül mozgott, utóbbi jelenleg 11 százalék körül van.

A magyar kormány helyt áll a kórházak adósságért – mondta a miniszter kérdésre válaszolva annak kapcsán, hogy augusztusra a kórházak adóssága elérte a 35 milliárd forintot. Közölte, arra lehet számítani, hogy minden lejárt, jogszerű és elismert számlát kifizet az államkassza. Hozzátette: az adósságok kifizetéséről várhatóan az év végén dönt a kormány, attól függően, mennyi lejárt tartozás van.

Lázár János (j) szokásos heti sajtótájékoztatóján az Országházban szeptember 28-án
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Lázár János beszélt arról is, hogy védőoltások támogatásával kapcsolatos előterjesztések kerülnek a jövő héten a kormány elé. Hozzátette: szakmai konszenzus látszik arról, hogy kötelező és térítésmentes legyen a bárányhimlő elleni oltás. Elmondta, az agyhártyagyulladás C típusa elleni védőoltás mellett a B típus elleni oltás is ingyenes lehet. Közölte, tárgyalnak a rotavírus és a hepatitis A elleni vakcinák támogatásáról is. A hepatitis elleni oltás kapcsán hozzátette: a serdülők oltásának részleges térítés melletti biztosításáról lehet szó.

Szólt arról, hogy felgyorsítanák a közműcsatlakozásokat a vállalkozásoknak, mert ma egy iparcsarnok üzembe helyezése 250-270 nap. Mint mondta, az eljárási határidők „racionalizálását” javasolják a villamosenergia- és a földgázhálózathoz való csatlakozás esetén.

Kitért arra, hogy tárgyaltak a digitális jólét programról, amelynek részeként 2018-ra meglesz annak a technikai lehetősége, hogy mind a négymillió háztartásban a jelenleginél gyorsabb internet legyen. Hozzátette: 220 milliárd forintból kormányzati szolgáltatások bővítése zajlik. Beszélt arról is, hogy az oktatási intézményekben megerősítik, illetve kiépítik a szélessávú internet- és wifihálózatot. Mindehhez digitális gyermekvédelmi program kapcsolódik – jegyezte meg.

Lázár János (j) és Kovács Zoltán kormányszóvivő a szokásos heti sajtótájékoztatón az Országházban
Fotó: MTI / Bruzák Noémi

Lázár János elmondta, a kormánykabinetek tárgyaltak arról, hogy 2018-tól az, akinek lakáscélú jelzáloghitele van és megszületik a harmadik gyereke, a magyar államtól a felvett hiteléhez egymillió forint törlesztési támogatást kap. Ennek érdekében a járási hivatalokhoz kell kérelmet benyújtani, majd miután a hivatal ellenőrizte a kérelmet, tíz napon belül jóváírják az összeget a hitelszámlán – részletezte.

A miniszter elmondta azt is, kiemelt hatósági üggyé nyilvánították a kecskeméti Mercedes-gyár kapacitásbővítését, amelynek révén 2020-21-re 2500 új munkahely jön létre. Szeged, Békéscsaba, Debrecen, Győr és más települések esetében fejlesztik a regionális reptereket – közölte.

Lázár János a Soros-tervről szóló nemzeti konzultációról elmondta: a kérdőív elkészült, november elejéig minden magyar háztartásba eljut. A Soros-tervben szerepel évente egymillió bevándorló befogadása az EU-ba, a határvédelmi rendszerek lebontása, az illegális bevándorlók anyagi támogatása az első két évben fejenként 9 millió forinttal, az, hogy enyhébb elbírálás alá esnének az általuk elkövetett jogellenes cselekmények, egy közös uniós ügynökség létrehozása, továbbá a nemzetállamok helyett egy más társadalmi struktúra megvalósítása – sorolta a tárcavezető.

(Borítóképünkön Lázár János a sajtótájékoztatón. Forrás: MTI / Bruzák Noémi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában