jogi garancia kell

2018.04.04. 08:56

Csáky Csongor: Brüsszelnek rendeznie kell az őshonos kisebbségek jogait

Kedden éjfélkor lezárult a Minority SafePack kezdeményezés aláírásgyűjtése, amelyet az RMDSZ és a FUEN indított.

Forrás: ECHO TV

Az összegyűlt szignók száma megközelíti az egymillió-kétszázezret. Ennek ellenére az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója az egyik közösségi portálon közleményében arra buzdított, hogy még ha sikerült is átlépni az EU által megkövetelt egymilliós küszöböt, az utolsó órákban se álljon le az aláírások gyűjtése.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség főtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta, Magyarországon a várható aláírások száma 400-500 ezerre tehető, míg szerte Európában, reményei szerint meghaladja majd az egymillió-kétszázezret azoknak a személyeknek, polgároknak a száma, akik ezt támogatták.

Elértük azt a célt, amit kitűztünk, tehát megvan az egymillió aláírás… ez egy olyan tapasztalat volt, amely abban erősített meg bennünket, hogy ezt a szolidaritást amely, az Atlanti-óceántól a Földközi-tengerig összejött az őshonos kisebbségek között, tovább kell vinni, tovább kell építeni és arra kell kényszerítenünk Brüsszelt, hogy foglalkozzon az őshonos kisebbségekkel – mondta telefonos interjúban Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke.

Ez a kezdeményezés egy olyan tematizálását jelentette az egész őshonos, nemzeti kisebbségi témának, köztük a határon túli magyarok ügyének, ami felhívja az emberek figyelmét arra, hogy ez egy olyan értékközösség, – egy olyan ügyről van szó – ami az Európai Unió lakosságának a tíz százalékát érinti. Vagyis nem megkerülhető ez a téma és jogi garanciákat kell annak érdekében létrehozni, hogy ezeknek az embereknek a jövője, a megmaradása garantált legyen – fejtette ki Csáky Csongor a Rákóczi Szövetség főtitkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában