Pozitív élmények

2017.09.21. 11:39

Családbarát szülészeteket hoz létre a kormány

Nem új szülészeteket hoznak létre, hanem a szülészeti osztályok mindegyikénél lesz egy minimumszabvány, -elvárás, amit teljesíteni kell. A fejlesztéshez forrásokat biztosít a kormány.

A cél, hogy a szülés pozitív élmény legyen minden szülő nő számára, hogy később ismét merjenek gyermeket vállalni – tette hozzá - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Gyermekorvosok Társasága kongresszusának megnyitóján csütörtökön Győrben.

Novák Katalin arra is kitért, hogy a kormány 2020-ig tizennégymilliárd forintból hat gyermekcentrumot fejleszt. Ennek révén növekszik majd a gyermek sürgősségi ellátás kapacitása, javul a hozzáférés – hívta fel a figyelmet.

Kiemelte, hogy azoknak a családoknak kívánnak segíteni, akiknek a gyermekei nehéz helyzetbe kerülnek. Beszélt arról is, hogy a kormány az egészséges életmód érdekében vezette be a népegészségügyi termékadót, az oktatásban ezért alakította ki az egészséges büfét és alkotta meg a közétkeztetési rendeletet.

Beszámolt arról is, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottságának budapesti ülésén elhangzott: Magyarország élen jár a gyermekek átoltottságában.

A szombatig tartó kongresszuson mintegy ötszáz gyermekorvos vesz részt, akiknek tíz százaléka a határon túlról érkezett Győrbe. Kárpát-medencei magyar gyermekorvosok második éve vesznek részt a kongresszuson.

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kiemelte, a határon túli magyarság megőrzése és gyarapodása érdekében fontosak a kormánynak a határon túli magyar gyermekorvosok, mert hozzájárulnak a közösségek megmaradásához.

Közlése szerint a szülőkön és az anyanyelvi oktatás részvevőin túl a magyar gyermekorvosokat is szeretné megszólítani a kormány a külhoni magyarság erősítése érdekében, hogy a jövőben is vállaljanak szerepet a magyar családok életében. A kormány kiemelt célja, hogy minden, a magyar megmaradást biztosító szakterületen megteremtődjenek azok a hálózatok, amelyek segítségével a területek képviselői kapcsolatba léphetnek egymással. Ezért támogatja az államtitkárság a külhoni magyar gyermekorvosok részvételét a kongresszuson – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy szeretnék kialakítani a Kárpát-medencei szülészek és védőnők hálózatát is.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága kongresszusán egyebek mellett a gyermek immunológiai kórképekkel és a gyermek sürgősségi- és kardiológiai ellátással foglalkoznak, de a gyermekpszichiátria gyakorlatára is kitérnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában