EU-csúcs

2019.06.30. 19:42

Cseh és lengyel kormányfő: nem megfelelő a csúcsjelölt az Európai Bizottság élére

Rövid sajtótájékoztatóján nyilatkozott a két miniszterelnök.

Nem Frans Timmermans szociáldemokrata csúcsjelölt a megfelelő ember az Európai Bizottság élére – szögezte le Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a vasárnapi brüsszeli európai uniós csúcsértekezlet előtt.

„Attól tartok, hogy nem ő a megfelelő személy Európa egyesítésére, ugyanis az volt a benyomásunk korábban, hogy nem igazán viszonyul pozitívan a térségünkhöz”

- jelentette ki rövid sajtótájékoztatóján Babis a találkozóra érkezve.

Rámutatott, hogy a visegrádi négyek ellenzik minden jelenlegi listavezető kinevezését, ugyanakkor nincs közös jelöltjük a posztra.

Hozzátette, több nőre lenne szükség a vezető pozíciókban. A földrajzi egyensúly szükségességét is hangsúlyozta, de nem említett konkrét neveket.

Morawiecki azon véleményének adott hangot, hogy

Timmermans „nem érti Közép-Európát, a jelenleg alakulóban lévő Európát”, s kinevezése erősen megosztaná az EU-t.

A lengyel kormányfő azt hangsúlyozta, hogy az Európai Bizottságnak olyan elnökre van szüksége, aki egységet, konszenzust, kompromisszumot teremt, márpedig ennek az elvárásnak Timmermans nem felel meg.

Mark Rutte holland miniszterelnök „kissé túlzónak” nevezte az arról szóló jelentéseket, amelyek szerint Timmermanst jelölnék a tagállamok a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker utódjául.

Elmondta: olvasta azokat a híreket, amelyek szerint körvonalazódhat egy erről szóló francia-német-spanyol-holland megállapodás.

Kiemelte,

a G20-as országcsoport oszakai ülésének európai résztvevői között az elmúlt napokban egyeztetés folyt az uniós tisztújításról, de „nincs szó konkrét kompromisszumokról”.

Arra a kérdésre, hogy Hollandia támogatná-e a holland politikus jelöltségét, Rutte nevek említése nélkül azt válaszolta, hogy országa követni fogja a kialakuló konszenzust valamely jelölt körül.

A tagországok állam- és kormányfői vasárnap rendkívüli csúcstalálkozót tartanak Brüsszelben, amelynek egyetlen napirendi pontjaként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában