USA

2019.02.14. 23:16

Donald Trump ki fogja hirdetni a rendkívüli állapotot

Az amerikai elnök egyúttal aláírja a kormányzat finanszírozásáról szóló törvényt.

Donald Trump amerikai elnök aláírja a kormányzat működéséhez szükséges finanszírozást biztosító törvényt, utána pedig rendkívüli állapotot hirdet – jelentette be közleményében a washingtoni Fehér Ház szóvivője, Sarah Huckabee Sanders helyi idő szerint csütörtök délután.

A szóvivő hangsúlyozta: az elnök ígéretéhez híven aláírja a kormányzat működését finanszírozó törvényt, és hoz egy másik döntést is – beleértve a rendkívüli állapot kihirdetését -

annak érdekében, hogy „biztosítsa a nemzet biztonságát, és véget vessen a határon kialakult humanitárius válságnak”.

Mitch McConnell, a szenátusban többséggel rendelkező republikánus frakció vezetője – Donald Trumpra hivatkozva – már a Fehér Ház bejelentése előtt közölte a hírt a felsőházban. Hozzátette: támogatni fogja a rendkívüli állapot kihirdetését.

Nancy Pelosi demokrata párti házelnök a bejelentés után közölte: megítélése szerint az amerikai-mexikói határon kialakult helyzet nem rendkívüli, nincs ok a rendkívüli állapot kihirdetésére.

A képviselőház demokrata párti többsége „megfelelő választ fog adni” az elnök döntésére – hangsúlyozta.

Újságírói kérdésre, amely szerint lehetséges-e, hogy jogilag megtámadja a rendkívüli állapot kihirdetését, Pelosi azt mondta: lehetséges, „ez is egy opció”.

A részleges kormányzati leállást megakadályozó törvényről a kongresszusban várhatóan péntekre virradóra szavaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában