terrorizmus

2017.08.10. 13:18

Drónnal akart robbantani egy dzsihadista Törökországban

A török hatóságok őrizetbe vették az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egy orosz tagját, aki drónnal tervezett felrobbantani egy levegőben tartózkodó amerikai harci gépet.

Renat Bakijevet korábban egyszer már elfogták a török hatóságok, miközben Szíriából próbált átjutni Törökországba. Mivel fegyveres terrorszervezet tagja volt, kiutasították az országból. Később sikerült visszaszöknie, és a török Adana városába ment, amely mellett a NATO-bázis is fekszik. A rendőrség akkor csapott le rá, amikor éppen terepszemlét tartott egy pokolgépes támadás előkészítéséhez. A férfi a dél-törökországi Incirlik légi támaszpontnál drónjával akart repülés közben megtámadni egy harci gépet. Ha a repülőt nem tudta volna felrobbantania, az ott lévő amerikai katonák ellen fordult volna.

A Bakijev kihallgatása során elismerte, hogy az Iszlám Állam tagjaként merényletre készült Adanában. Bakijev a rendőröknek azt mondta, hogy az aleviták „Allah ellenségei”, és mindnek meg kell halnia. Azok a muzulmánok pedig, akik nem tagjai az Iszlám Államnak, hitetlenek – tette hozzá.

A férfi bevallotta azt is, hogy az terrorszervezet már egy ideje amerikai célpont ellen akar támadást végrehajtani, de ez mindeddig nem sikerült.

Az Iszlám Állam az utóbbi években számos törökországi terrortámadás elkövetőjeként jelentkezett. Legutóbb szilveszter éjszaka az isztambuli Reina klubban gyilkolt meg csaknem negyven embert egy gépkarabélyos terrorista.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában