Oda a város szimbóluma

2019.04.15. 20:03

Lángol a párizsi Notre Dame

Tűz ütött ki hétfő este a párizsi Notre Dame-székesegyházban, a lángok a világhírű épület felső részében pusztítottak. A tűz következtében összeomlott a felújítás alatt álló gótikus katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, és a teljes tetőszerkezet odaveszett.

Párizs, 2019. április 15. Lángol a párizsi Notre Dame székesegyház 2019. április 15-én. A lángok a világhírû épület felsõ részében pusztítanak. Az elsõ hírek szerint a tûz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetõszerkezetnél keletkezett és onnan terjedt tovább. MTI/EPA/Ian Langsdon

Forrás: MTI / EPA

Fotó: Ian Langsdon

Az első hírek szerint a tűz a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetőszerkezetnél keletkezett, és onnan terjedt tovább.

A Notre Dame-katedrális a francia főváros egyik legfőbb idegenforgalmi nevezetessége, évente 13 millió látogatója van.

A tüzet és a tűzoltók munkáját élő adásban itt tudja megtekinteni:

A tűzoltók azonnal megkezdték a lángokban álló székesegyház környékének kiürítését.

Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet.

A France 2 közszolgálati televízió szerint a rendőrség balesetként kezeli a tűzesetet. A katasztrófának a hatóságok szerint nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított.

Emmanuel Macron elnök és Anne Hidalgo párizsi polgármester egyaránt szörnyűségesnek nevezte a világhírű épületben pusztító tüzet.

A lángoló állványzat és tetőszerkezet
Fotó: MTI / EPA / Ian Langsdon

Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire a BFMTV francia televíziónak a műalkotások megóvását és azt nevezte a legfőbb célnak a tűzzel kapcsolatban, hogy az embereket megóvják a részlegesen összeomló épület jelentette veszélyektől.

„Egy egész nemzet gyászol”

- írta a Twitter közösségi portálon a francia államfő hétfő este. Emmanuel Macron együttérzését fejezte ki „minden katolikusnak és minden franciának”. Hozzátette, mint minden honfitársa, ő is szomorúan látja, ahogy a tűz martalékává válik egy részük. A katasztrófa miatt törölték az elnök estére tervezett televíziós beszédét, és a politikus az Elysée-palota tájékoztatása szerint a helyszínre ment, csakúgy, mint Edouard Philippe kormányfő.

 

Óriási füst gomolyog a katedrális felett
Fotó: MTI / EPA / Ian Langsdon

Magyar szolidaritás

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre Dame-székesegyházban kitört tűzvész miatt.

A hétfő esti levélben a bíboros azt írta: megrendülten értesült arról, hogy a nagyszerű párizsi Saint-Sulpice-templomot ért tűzeset után most, a nagyhét kezdetén a város főtemploma, a Boldogságos Szűz Máriának szentelt Notre Dame áll lángokban.

Térdepelve imádkozó francia fiatalok nézik a lángoló székesegyházat
Fotó: Yoan Valat / MTI / EPA

„Szolidáris szeretetünkről biztosítjuk Michel Aupetit párizsi érseket és a francia katolikus közösséget” – fogalmazott. „Hitet teszünk Krisztus irgalmas szeretete mellett, és megvalljuk reményünket, hogy a Mindenható Isten, aki a halálból feltámasztotta Krisztust, a mi közösségeinket is új életre, hitre és szeretetre támasztja” – olvasható a bíboros levelében.

Az egész világot megrázta a tragédia

A magyar egyházi vezető mellett több nemzetközi szervezet és ország vezető tisztségviselői biztosították szolidaritásukról hétfőn a franciákat a párizsi tűzvész miatt. Megrendülésének adott hangot mások mellett Donald Trump amerikai elnök, Angela Merkel német kancellár, Theresa May brit miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Matteo Salvini olasz belügyminiszter, az ENSZ, az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Európai Parlament és az orosz ortodox, valamint a szentföldi katolikus egyház is.

Tűzoltók munka közben
Fotó: Yoan Valat / MTI / EPA

„A Szentszék megrendülve és szomorúsággal eltöltve fogadta hírét a Notre Dame-székesegyházban pusztító szörnyű tűznek, amely a francia kereszténység és a világ egyik jelképében tombol” – jelentette ki Alessandro Gisotti, Ferenc pápa szóvivője. Gisotti kifejezte együttérzését a francia katolikusokkal, valamint Párizs lakóival, illetve – mint mondta – imádkoznak a tűzoltókért és mindazokért, akik mindent megtesznek a drámai helyzet megoldásáért.

850 évnyi múlt

A Notre Dame-ot, a Mi Asszonyunk templomát Maurice de Sully, Párizs püspöke kezdte építeni 1163-ban, és 180 év kellett ahhoz, hogy a munkák befejeződjenek a Cité-szigeten álló román stílusú székesegyház helyén.

A 12. században az épület túl kicsinek bizonyult a rohamosan növekvő párizsi lakosság számára. Ekkor született meg a 135 méter hosszú, 40 méter magas hatalmas székesegyház terve.

1230-tól a székesegyház jelentős változtatásokon esett át, amelynek révén stílusa a primitív gótika után az úgynevezett rayonnant gótika lett: teraszok váltották fel a meredek tetőket, a támívek felső részébe vájt csatornák segítik az esővíz elvezetését.

A Notre Dame belső tere még épségben
Fotó: Ludovic Marin / AFP PHOTO

A királyok a Notre Dame-ban ülték meg az ünnepeket, a győzelmeiket egészen a 18. századig, a felvilágosodás koráig, amely „sötét évszázada” lett a székesegyháznak. Arra hivatkozva, hogy a színes üvegablakok „sötétek”, a kanonokok sokat fehér üveggel cseréltettek fel. Szerencsére a rózsaablakok megmaradtak.

A francia forradalom jóvátehetetlen károkat okozott az épületben. A Notre-Dame-ot bezárták, államosították, meggyalázták, rendszeresen fosztogatták, építőanyagnak kiárusították, a homlokzaton lévő királyszobrokat lefejezték. 1802-re nagyrészt helyreállították, és itt ünnepelték a pápával kötött konkordátumot, itt tartották 1804-ben Napóleon megkoronázását, de 1831-ben hatalmas rongálás áldozata lett a székesegyház, a szentélyt és a kincstárat kifosztották, az érseki palotát romba döntötték.

Döbbenettel nézik az emberek a Notre Dame pusztulását
Fotó: Thomas Samson / AFP PHOTO

A romantika nagy művészeit megindította a katedrális hányattatott sorsa, így Victor Hugót is klasszikus regénye, A párizsi Notre Dame megírásával 1831-ben.

A székesegyház hossza 128, szélessége 41, az ikertornyok magassága 63, a főhajó belmagassága 48 méter. A hosszháza öt-, a keresztháza pedig egyhajós. A fő- és a kereszthajó képzeletbeli metszéspontján állt a huszártorony. Az ikertornyok közötti rózsaablak átmérője közel 10 méter.

A templom 850. évfordulójára 2012-ben felújították a 7800 sípú nagyorgonát.

Az UNESCO világörökség részét képező székesegyház állapota rohamosan romlott, ezért kezdődtek meg a felújítási munkák.

Borítókép: Lángol a párizsi Notre Dame-székesegyház 2019. április 15-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában