rocket lab

2018.11.11. 07:37

Egy magáncég felbocsátotta első kereskedelmi célú rakétáját

Felbocsátotta első kereskedelmi célú rakétáját vasárnap a kaliforniai székhelyű Rocket Lab magáncég, amely ezzel egy lépéssel közelebb került kitűzött céljához, hogy kereskedelmi céllal állítson Föld körüli pályára új-zélandi indítóállomásáról űreszközöket.

A cég a Twitter oldalán azt írta, hogy az új-zélandi Mahia-félszigeten lévő, a világ első magántulajdonban lévő űrrepteréről felbocsátotta rakétáját, amely öt fizető ügyfele műholdját, továbbá dél-kaliforniai középiskolások egy űreszközét vitte magával. Ez volt a harmadik kísérlet az indításra, amelyet két alkalommal is el kellett halasztani műszaki okok miatt az év folyamán.

A Rocket Lab cég idén januárban bocsátotta fel sikeresen egy tesztrakétáját, amely Föld körüli pályára állt és három műholdat szállított. Az amerikai cég létesítményei Új-Zélandon vannak. A vállalat azt szeretné elérni, heti rendszerességgel induljanak rakéták az űrbe – 4,9 millió dolláros összegért – ügyfelei megbízásából, ezzel megszüntetve a kereskedelmi célú űrprogramok előtt álló akadályokat.

Az amerikai vállalat 17 méter hosszú rakétája 3D-s nyomtatással készült hajtóművel működik, és olyan kis méretű műholdakat állít Föld körüli pályára, amelyek időjárási jelentéseket, természeti katasztrófákkal kapcsolatos előrejelzéseket, aktuális tengerészeti adatokat, kutató és mentő megfigyeléseket végeznek.

A Rocket Lab azt tervezi, hogy egy hónapon belül az amerikai űrhivatal, a NASA számára is előrukkol egy szolgáltatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában