üldözött keresztények

2019.01.02. 22:11

Egyelőre nem adottak a feltételek Ferenc pápa iraki utazásához

A katolikus egyházfőt Barhám Száleh iraki elnök hívta meg.

A Vatikán szerint nem adottak a biztonsági feltételek ahhoz, hogy Ferenc pápa Irakba utazhasson – mondta szerdán Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár.

„A pápa Irakba való utazásához olyan minimális feltételekre van szükség, amelyek lehetővé teszik, hogy maga az utazás megvalósuljon, és amelyek jelenleg nem léteznek” – mondta Parolin a TV2000 olasz katolikus televíziónak adott interjúban.

Parolin a múlt héten Irakban járt, ahol Barhám Száleh iraki elnök meghívást adott át neki, amelyben azt kérte hogy a pápa látogasson el Irakba.

A szentszéki államtitkár úgy fogalmazott: reméli, hogy a lehető leghamarabb adottak lesznek a feltételek a pápalátogatáshoz. A terrorizmus még mindig jelen van Irakban – mondta ugyanakkor.

Parolin a múlt hónapban érkezett Irakba, hogy tanúságot tegyen lelki közelségéről a keresztény közösség iránt, amely üldöztetés áldozata volt az elmúlt években.

Az iraki külügyminisztérium 2018 májusában arról számolt be, hogy Irakba akar látogatni Ferenc pápa. Az iraki külügyi tárca akkori közleménye szerint a katolikus egyházfő e szándékáról a vatikáni államtitkár tájékoztatta Omar Ahmed Karím Barzánit, Irak szentszéki nagykövetét találkozójukon.

Bár Bagdad 2017 decemberében bejelentette az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felett aratott győzelmét, a szélsőségesek még ellenőrzésük alatt tartanak főként lakatlan sivatagi területeket Szíria keleti, illetve Irak északi részén, valamint egy sávban a közeli Havídzsa város közelében.

A dzsihadisták 2014 nyarán rohanták le Irak és a szomszédos Szíria kiterjedt térségeit, rátéve kezüket egyebek között Irak második legnagyobb városára, Moszulra is. Egyházi adatok szerint mintegy 120 ezer keresztény kényszerült elmenekülni 2014-ben a konfliktus és a radikális iszlamisták üldözése elől, mintegy felük el is hagyta Irakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában