Ország-világ

2020.07.14. 12:10

Egyre nagyobb teret hódít az iszlamizmus a francia politikai életben

A francia szenátus tagjai által összeállított jelentés szerint vészesen terjed a radikális iszlám gondolkodás a politikában, ezért javaslatokkal élnének annak féken tartására. Az iszlamista radikalizmus annyira burjánzik, hogy a Cionista Világszervezet Izraelbe menekítené a francia zsidókat.

French riot police officers stand next to Muslims praying in the street during a protest in front of the city hall of Clichy, near Paris, on March 24, 2017, after an unauthorised place of worship was closed by local authorities. (Photo by BERTRAND GUAY / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Bertrand Guay

Negyvennégy pontból álló javaslatcsomagot fogalmazott meg a radikális iszlám politikából való visszaszorítása érdekében a francia szenátusnak az iszlám radikalizmust és az ellene folyó küzdelmet vizsgáló bizottsága. A jelentés szerint az iszlám radikalizmus „sokféle formát ölthet, beette magát a társadalmi lét minden szegmensébe, és új társadalmi alapokat akar lefektetni, kihasználva az egyén szabadságát” – ismerteti a V4NA hírügynökség.

Jacqueline Eustache-Brinio republikánus szenátor elmondta, hogy majdnem egész Franciaországot érinti az iszlám radikalizmus, és úgy fogalmazott: „Ezt nem fogadhatjuk el. Válaszolnunk kell, most vagy soha.”

A bizottság többek között javasolja, hogy a radikális Muszlim Testvériséggel kapcsolatban állók ne lehessenek imámok, követeli a teljes pénzügyi átláthatóságot a vallási szervezetek külföldi finanszírozásával kapcsolatban, valamint azt is javasolja, hogy a helyi pénztámogatást élvező iszlamista csoportok írjanak alá nyilatkozatot, amely szerint elismerik a köztársaság értékeit.

A helyzet komolysága abból is látszik, hogy a Cionista Világszervezet bejelentette: a következő években több százezer embert menekítene Izraelbe, mivel Franciaországban mindennap romlik a helyzet, nő a zsidóellenesség, amiért „behódolt az iszlám dzsihádnak”.

A szervezet helyi vezérigazgatója, Yaakov Hagoel szerint megérett az idő, hogy kimenekítsék a francia zsidókat, és a Jerusalem Post szerint már egyeztetett is az izraeli kormánnyal az első 50 ezer ember átszállításáról, hívta fel rá a figyelmet a Neokohn hírportál.

A kezdeményezés nem sokkal azután érkezett, hogy a belbiztonsági szolgálat (DGSI) által közzétett jelentés szerint jelenleg országszerte 150 települést, kerületet vagy városrészt tartanak uralmuk alatt az iszlám radikálisok.

Borítókép: Nyílt utcán imádkozó muszlimok a Párizs közelében fekvő Clichy városában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában