Forróság

2018.08.10. 14:53

Éhínséget okozhat a szárazság Észak-Koreában

A termőföldek kiszáradása és élelmiszerválság fenyegeti a július eleje óta tartó hőséghullám miatt Észak-Koreát – jelezte a Vöröskereszt és a Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége (IFRC) pénteken, a helyzetet tovább súlyosbítják az ország elleni szankciók.

A világ legnagyobb humanitárius szervezete „kiterjedt élelmiszerválság” lehetőségére figyelmeztetett az elszigetelt országban, emlékeztetve, hogy július közepe óta nem esett eső, csapadékot pedig csupán augusztus közepére várnak. Az átlaghőmérséklet eközben eléri a 39 fokot. A nemzetközi segélyszervezet genfi nyilatkozatában felhívja a figyelmet az ország huszonöt millió lakosának nehéz körülményeire, külön kiemelve, hogy az alultápláltság, amelynek mértéke a jövőben csak növekedhet, elsősorban a gyermekeket érinti súlyosan.

„Egyelőre nem beszélhetünk aszályról, de a rizs, a kukorica és más termények már most elszáradnak a földeken, ennek pedig katasztrofális következménye lehet a lakosságra nézve” – mondta Joseph Muyamboit, a szervezet élelmiszerprogramjának phenjani koordinátora. Hangsúlyozta, hogy megengedhetetlen a helyzet további romlása. Hozzátette, hogy a korábbi száraz időszakok miatti élelmiszerválság az észak-koreaiak között már így is komoly egészségügyi problémákat és élelmiszerhiányt okozott.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) adatai szerint az észak-koreaiak csaknem 70 százaléka hiányosan táplálkozik, és az öt éven aluli gyerekek közül minden negyedik krónikus alultápláltságban szenved. A 2015-ös aszály tovább rontott a helyzeten. E szervezet elnöke, David Beasley nemrég Észak-Koreába utazott, látogatása során felméri, miként lehetne további élelmiszersegélyeket szétosztani elsősorban az éhező nők és gyerekek között.

A Vöröskereszt helyi irodáján keresztül segítséget nyújtott a legveszélyeztetettebbek, mintegy tizenháromezer-hétszáz ember támogatásában, továbbá válságstábot állított fel, és húsz vízszivattyút küldött az aszály által leginkább sújtott területekre.

Az országban a kilencvenes évek közepén már volt komolyabb éhínség, amelyben hárommillió ember halt meg.

A mostani helyzetet tovább súlyosbítják az ország elleni szankciók, amelyek azért léptek életbe, mert Phenjan továbbra sem hajlandó feladni atom -és rakétaprogramját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában