Járvány

2020.04.28. 06:57

Elkészült a kiskunhalasi mobil járványügyi kórház

Az alapok, a közműhálózat kiépítésével együtt mindössze két és fél hét alatt húzták fel a 150 fertőzött, vagy fertőzésgyanús beteg befogadására alkalmas mobil intézményt.

Kiskunhalas, 2020. április 24. Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott fõorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén 2020. április 24-én. MTI/Ujvári Sándor

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

A kormány március 14-én az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető, tömeges megbetegedést okozó humánjárvány megelőzése, illetve következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében a büntetés-végrehajtási szervezetet jelölte ki egy mobil járványkórház építésére − emlékeztet a Magyar Nemzet. A beruházásért felelős akciócsoport vezetésével Tóth Tamás vezérőrnagyot, a büntetés-végrehajtási szervezet országos parancsnokát bízta meg.

Ágyak a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Orosz Zoltán alezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szóvivője elmondta,

kockázatelemzés után a kiskunhalasi, egykori idegenrendészeti szállás közelében lévő ingatlant jelölték ki a megvalósítás helyszínéül.

Többek közt azért, mert ez a helyszín közel egyenlő távolságra van az ország keleti és nyugati részeitől is, jól szeparálható, őrizhető a területe, ráadásul megfelelő mennyiségű és szaktudással rendelkező munkaerő is van térségben.

Az egészségügyi és a járványügyi szakmai tevékenységet kiszolgáló és támogató 3100 négyzetméteres alapterületű konténerkórház 36 kórterméből 16 az állapota szerint alacsony kockázatú, 16 a közepes kockázatú és 4 a súlyosabb állapotban lévő betegeknek nyújthat ellátást.

A fertőzésveszélyre vonatkozó legszigorúbb szabályoknak is megfelelő, 225 konténerből álló épületegyüttes gyógyító-megfigyelő egységgel, háromutas zsiliprendszerű öltözőkkel, befogadó és vizsgálórészleggel, ezeken kívül pedig külön laboratóriummal, röntgen-, ultrahang- és CT-készülékkel, továbbá lélegeztetőgépekkel rendelkezik.

A konténerkórházban három különböző típusú orvosi tisztaságú gáz vételezésére van lehetőség, a 6000 liter tartályos és 2400 liter palackos cseppfolyós anyag felhasználására számos helyen van vételt biztosító csap a műtőkben, kórtermekben.

Gyakorlatilag szünet nélkül, a nap 24 órájában több száz szakipari munkás és szakember dolgozott az építkezésen két műszakban.

A munkások 150 kilométernyi erősáramú kábelt, hatezer négyzetméternyi légtechnikai eszközt, 24 ezer négyzetméter gipszkartont, négy kilométer élvédőt, valamint öt és fél tonna orvostechnológiai festéket használtak fel. A Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén felépült, de a börtöntől elkülönített mobil konténerkórház folyamatos működését és a kulcsfontosságú berendezések használatát egy 1,6 megawattos transzformátor, két aggregátor és egy szünetmentes tápegység biztosítja.

A beruházás befejezésével az akciócsoport elvégezte a kormány által meghatározott feladatok végrehajtását, így támogatva az új koronavírus elleni hatékony védekezést.

Borítókép: Frei Norbert, az intenzív osztály megbízott főorvosa a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában