titokzatos

2018.10.16. 06:59

Elkezdték Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusának átvizsgálását

Egy szaúdi és egy török nyomozócsoport kezdte meg a munkát két héttel azután, hogy a képviselet épületében eltűnt az Egyesült Államokban letelepedett Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró.

A Demimoren török médiacsoport élő közvetítésben mutatta, ahogy a török rendőrök és bűnügyi helyszínelők csoportja hét vagy nyolc járművel, köztük egy törvényszéki orvosi gépkocsival megérkezett a főkonzulátus épülete elé, miközben a török hatóságok kordonokkal zárták le a képviselethez vezető utcákat.

Órákkal korábban egy 15 fős szaúdi csoport érkezett az épülethez, miután találkozót tartottak a török hatóságok képviselőivel az isztambuli belbiztonsági erők központjában.

A két ország még a múlt héten megállapodott, hogy együttműködik a történtek feltárásában, és közösen vizsgálja át az épületet, ahol október 2-án Hasogdzsit utoljára látták.

A török hatóságok az újságíró titokzatos eltűnése után négy nappal meggyőződésüket fejezték ki, hogy Hasogdzsit a külképviseleten meggyilkolták, Szaúd-Arábia azonban azóta is következetesen visszautasítja az ezzel kapcsolatos vádakat.

Az isztambuli helyszínelés hétfő esti megkezdésével egy időben a CNN amerikai hírtévé arról számolt be, hogy Szaúd-Arábia Hasogdzsi megölésének beismerésére készül. Saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva a CNN azt közölte: Rijád várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit – aki a török menyasszonyával kötendő házasságához szükséges papírokért folyamodott – kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, és az újságíró a rosszul sikerült kihallgatás közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg.

Donald Trump elnök hétfőn telefonon beszélt az ügyről Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi királlyal, aki cáfolta, hogy tudomása lenne az újságíró sorsáról. A megbeszélésről beszámoló Donald Trump amerikai elnök újságíróknak azt mondta, hogy talán magukat önállósító gyilkosok ölhették meg Hasogdzsit. Ezt követően Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Trump felkérésére Rijádba indult, hogy tanácskozzék a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával.

Közben Chrystia Freeland kanadai külügyminiszter telefonon tárgyalt szaúdi kollégájával, Ádel al-Dzsubeirral, Hasogdzsi eltűnésének „alapos, átlátható és hiteles vizsgálatát” szorgalmazva. „Ragaszkodtam hozzá, hogy a felelősöknek felelniük kell a tettükért” – mondta el Freeland a szövetségi parlamentben. A kanadai diplomácia vezetője hozzátette, hogy a kérdésről széles körű egeztetést folytatott az ország G7 csoportbeli és NATO-beli szövetségeseivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában