Ország-világ

2021.08.31. 06:31

Ellentmondásoktól hemzseg Jakab Péter kampánya

Az utóbbi hónapokban a Jobbik elnöke gyakorta igyekszik a szegény emberek szószólójaként feltűnni, azonban ez a stratégia a pár százalékos támogatottságnövekedés ellenére aligha tudja visszaszerezni a Jobbiknak a legerősebb ellenzéki párt státusát – hívja fel a figyelmet elemzésében Tóth Erik. Az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerint Jakab Péter számára politikailag kényesebb kérdés, hogy jó ötlet-e saját magát egyszerű, kis lábon élő emberként bemutatnia a közösségi felületeken úgy, hogy közben mindennap hivatásos sofőrrel utazik.

Budapest, 2021. június 7. Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetõje napirend elõtt szólal fel az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. június 7-én. MTI/Koszticsák Szilárd

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Jakab Péter azért igyekszik saját magát visszafogott, szerény politikusként bemutatni, mert ezzel olyan szimpatizánsok elérésében bízik, akiket a szélsőjobboldalra pozicionált Jobbik korábban nem tudott megszólítani. Azt akarja elhitetni a Jobbik új közönségével, a baloldali szimpatizánsokkal, hogy ő a nép gyermeke, egy a sok közül, aki az elmúlt tíz év kormányzásának nem győztese, hanem vesztese, és aki maga mögött hagyta az egykori, gyakran nacionalista és antiszemita szólamoktól hangos politikát – mutat rá a Magyar Nemzetnek készített elemzésében Tóth Erik.

Mint írja, a Jobbik elnöke mostani, emberközelinek és hétköznapinak beállított kampányával azokat a protestszavazókat igyekszik leginkább megszólítani, akiknek a vélt elégedetlenségére alapozva próbáltak meg eddig is politikai tőkét szerezni.

A kutatások alapján mindez alkalmas volt arra, hogy a Jobbik az 5-10 százalékos biztos szavazói népszerűségi sávból elmozdult a 10-15 százalékos sávba, ahhoz azonban kevésnek bizonyult, hogy a legerősebb ellenzéki párt státusát visszaszerezzék. A kérdés az, hogy lehet-e mindez tartós, a választásokig megmaradó trend,

Tóth Erik szerint azonban a nyári hónapok jobbikos ötlettelensége alapján valószínűtlennek tűnik, hogy a párt képes lesz új szavazókat bevonzani.

Jakab Péter azért nem a miniszterelnök-jelöltséggel összefüggő, szofisztikáltabb, mélyebb társadalmi és politikai kérdésekkel foglalkozik, mert nem ért azokhoz, ezért kerüli is azokat kérdéseket és témákat, amelyek kompetenciájának határait feszegethetik – magyarázza az elemző.

Hozzáteszi: a Jobbik elnöke marad az egyszerű megnyilvánulásoknál, mert láthatóan tisztában van a saját képességeivel, nem úgy, mint Fekete-Győr András, aki a napelemeket atomerőművekhez hasonlítva próbál hiteles értelmiségit játszani.

A nyár beköszöntével Jakab Péter szegénységét és végletekig leegyszerűsített étkezési szokásait bemutató képeinek a száma azért is nőtt meg, mert a parlamenti ülésszakok közötti szünetben a rá irányuló médiafigyelem is jóval csekélyebb, emiatt a személye kevésbé látható a választók számára. Ennek ellensúlyozására nemcsak puritánabb képek feltöltésével, hanem éjjeli, rendőrségi ellenőrzést is kiprovokáló akciókkal próbálkozott bekerülni a napi sajtószemlékbe, részben sikeresen.

Tóth Erik elemzésében hangsúlyozza: köztudott, hogy Jakab Péter a Jobbik parlamenti frakciójának vezetőjeként olyan illetményben részesül, amely a feladat fontosságánál és súlyánál fogva kellő mértékben jutalmazza őt. Az azonban már egy másik, politikailag kényesebb kérdés számára, hogy jó ötlet-e saját magát egyszerű, kis lábon élő emberként bemutatnia a közösségi felületeken úgy, hogy közben nap mint nap hivatásos sofőrrel utazik, amelynek költsége jelentős lehet.

A szavazó fejben könnyen összerakhatja ezt a kettős, egymásnak ellentmondó profilt, eljutva Jakab Péter hitelességének megkérdőjelezéséig.

Valószínű, hogy a Jobbikot a szélsőjobboldalról a baloldalra, Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója mellé átvezető elnök számára a hitelességi kérdés kevésbé, vagy egyáltalán nem fontos – teszi hozzá az elemző.

Jakab Péter és a hatpárti baloldali koalíció abban érdekelt, hogy a koronavírus-járvány miatt látott gazdasági kibillenés ne átmeneti és ne rövid idő alatt megoldódó folyamat legyen. Ők azért szorítanak – és keltettek bizalmatlanságot a keleti vakcinákkal szemben hónapokon keresztül –, hogy a kabinetet negatív, kedvezőtlen színben tudják feltüntetni a következő országgyűlési választásokig.

Tóth Erik hangsúlyozza: Jakab Péteréknek emiatt nem érdeke az, hogy a polgári kormányzás számtalan sikertörténetéről legyen szó: ők sosem fognak arról beszélni, hogy míg 2010-ben a magyar lakosság 75 százaléka nem tudott volna fedezni egy váratlan kiadást, addig 2019-ben ez az arány megfeleződött.

Ahogy arról sem, hogy fő koalíciós partnerük, Gyurcsány Ferenc kormányzása alatt a mélyszegénységben élő gyermekek aránya 2006 és 2008 között 23,5 százalékról 25,4 százalékra emelkedett, holott 2017-ben ez az arány már csupán 14,9 százalék volt, majd 2019-ig 11 százalékra zsugorodott.

Politikailag kellemetlen tény számukra továbbá, hogy Magyarországon több mint kétszeresére nőtt a minimálbér összege, amely 2010-ben még bruttó 78 ezer forint volt, 2021-ben pedig már bruttó 169 ezer forint lehet, és tervben van a 200 ezer forintos minimálbér bevezetése is. Arról nem is beszélve, hogy a magyar nemzetgazdaság 2021. második negyedévében több mint 17 százalékkal bővült az egy évvel korábbi adatokhoz képest, a gazdaság növekedésével párhuzamosan pedig 4,7 millió főre emelkedett a foglalkoztatottak száma, ami szintén történelmi rekordnak számít.

Borítókép: Jakab Péter, a Jobbik frakcióvezetője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. június 7-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában