idős

2017.10.26. 17:47

Emelésért tüntettek a szerb nyugdíjasok

A tüntetők közül többen transzparenseket vittek magukkal, rajtuk „ideiglenes törvény – a nyugdíjasok állandó meglopása” és hasonló feliratokkal.

Mintegy 500 szerb nyugdíjas tüntetett csütörtökön Belgrádban egy csaknem három éve hozott törvény ellen, amely 10 és 25 százalék közötti mértékben megkurtította a nyugdíjakat a költségvetési hiány csökkentésének érdekében.

A tiltakozók felszólították a szerbiai nyugdíjasokat, hogy a nyugdíjcsökkentés miatt pereljék be az államot a szerb alkotmánybíróságon, és a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságán. Az N1 regionális hírtelevíziójának beszámolója szerint a tüntetők azt követelik, hogy kamatostul térítsék vissza a nyugdíjukból azóta kieső összeget.

A 2014 novemberében elfogadott törvény a nyugdíjasok többsége nyugdíjának 10 százalékát vette el. A legmagasabb nyugdíjjal rendelkezőktől 25 százalékot vontak le, a legalacsonyabb nyugdíjjal rendelkezőket viszont a nyugdíjcsökkentés nem érintette. A kormány azért hozta az intézkedést, hogy teljesíteni tudja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által megkövetelt hiányszámokat.

Szerbia és az IMF 2015 februárjában három évre szóló, 1,2 milliárd eurós készenléti hitelről szóló megállapodást írt alá.

„Azt akarjuk, hogy a nyugdíjaink a 2014 novembere előtti szintre térjenek vissza” – mondta a tüntetés egyik szervezője, Mile Delic, a szerb légierő nyugalmazott pilótája. „Ha valaki látja Toma Nikolicot (Tomislav Nikolic volt szerb elnököt), mondja meg neki, hogy ne menjen nyugdíjba, mert az általa aláírt törvény miatt a nyugdíját megkurtítják” – tette hozzá.

„Évtizedeken keresztül hozzájárultunk a nyugdíjalapokhoz, és megloptak bennünket” – mondta egy nyugdíjba vonult tanárnő, a híradások által csak a keresztnevén említett Svetlana.

A nyugdíjasok „tolvajok” felkiáltással a szerb parlament épülete elé vonultak. A tüntetők közül többen transzparenseket vittek magukkal, rajtuk „ideiglenes törvény – a nyugdíjasok állandó meglopása” és hasonló feliratokkal.

Az EU-tagjelölt Szerbiában az átlagnyugdíj 25 ezer dinár (65 106 forint), körülbelül az átlagfizetés fele.

Az Ana Brnabic vezette kabinet októberben ígéretet tett arra, hogy megemeli a nyugdíjak többségét, és egyszeri, 5000 dináros (13 ezer forintos) kifizetést ad a nyugdíjasoknak. De ha a 3,2 százalékos inflációt nem számítják be, ez még mindig nem állítja vissza a törvény elfogadása előtti szintre a nyugdíjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában