Járvány

2021.07.11. 18:05

Emelkedik a kórházi felvételek száma Belgiumban

Belgiumban emelkedett a koronavírussal újonnan megfertőződöttek és a kórházba kerülő betegek száma is, a belga kormány a jövő héten várhatóan intézkedéseket jelent be a koronavírus-járvány újbóli fellángolásának megfékezésére – adta hírül vasárnap a Le Soir című belga napilap.

Az újonnan kiszűrt fertőzöttek száma meredeken, mintegy 78 százalékkal nőtt az elmúlt héten, míg a kórházi ápolásra szorulók aránya enyhébben, 19 százalékkal emelkedett. A lap szerint a helyzet egyelőre nem riasztó, a kórházak felkészültek a betegek fogadására.

Az új fertőzöttek mintegy 50 százaléka a koronavírus delta variánsát kapta el.

Pedro Falcon, a belga állam járványügyi szóvivője Twitter-üzenetében úgy fogalmazott, hogy a jelenlegi járványügyi helyzetet a bizonytalanság jellemezi.

„Az új esetek száma a sokkal fertőzőbb delta változat miatt emelkedik, de a járvány terjedéséhez hozzájárul a korlátozó intézkedések fokozatos lazítása is” – írta. Hozzátette: a járványügyi szakpolitikai párbeszéddel foglalkozó bizottság jövő héten alapos helyzetelemzést fog bemutatni, és tanácsot ad a döntéshozóknak a következő hónapokra vonatkozó stratégiai lehetőségek közötti választásra.

A belga sajtó vasárnap arról is beszámolt, hogy egy, a Covid-19 betegség szövődményeinek következtében márciusban elhunyt 90 éves belga asszony a vírus két mutánsával fertőződött meg egyszerre. Ez feltehetően az első ilyen jellegű regisztrált fertőzés.

Az esetet az idei Klinikai Mikrobiológia és Fertőző Betegségek Európai Kongresszusán (ECCMID) is bemutatták. Ebből az derült ki, hogy lehetséges párhuzamosan megfertőződni a Covid-19 betegséget okozó vírus két mutációjával is. Az idős asszony nem volt beoltva, a vírus alfa, illetve béta – először Nagy-Britanniában, illetve Dél-Afrikában azonosított – variánsa fertőzte meg. Szakértők szerint két különböző ember fertőzte meg.

Belgium mintegy 11,5 millió lakosából körülbelül 7 és fél millió ember kapta meg a védőoltás első adagját, a második dózist pedig már 4 és félmillióan vették fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában