Illegális bevándorlás

2021.02.05. 19:25

ENSZ: sokan próbálnak Líbiából Európába jutni

Sokan próbálják jelenleg elhagyni a konfliktus sújtotta Líbiát Európa irányába, csak az utóbbi 24 órában több mint ezren keltek útra bárkákon a helyi humanitárius állapotok elől menekülve – közölte pénteken az ENSZ.

Több mint 800 menedékkérőt feltartóztattak a tengeren és visszaszállítottak az észak-afrikai országba.

Az Ocean Viking civil hajó Líbia partjai előtt pénteken újabb 180 migránst vett fel két művelet során. A hajót üzemeltető SOS Méditerranée nevű francia civil szervezet szerint a fedélzeten lévő menedékkérők száma ezzel 420-ra nőtt.

Az Open Arms spanyol civilszervezet pénteken a Twitter közösségi portálon tette közzé, hogy Astral nevű vitorlás jachtjuk egy bárkát észlelt 45 migránssal a fedélzetén, akik már három napja úton vannak. Az Open Arms szerint most az olasz hatóságok további teendőkkel kapcsolatos utasításaira várnak.

Líbia az Európába irányuló migráció egyik legfontosabb tranzitországa. Az illegális migránsok jelentős részét begyűjti és hazatoloncolja az Európai Unió által támogatott líbiai parti őrség. Az ENSZ becslései szerint mintegy hétszázezer migráns tartózkodik a káoszba süllyedt észak-afrikai állam területén, nagy részük Olaszországon keresztül az Európai Unió területére akar eljutni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában