a valóság torzítása

2017.08.31. 20:29

Észak-Korea halálra ítélt két dél-koreai újságírót

Észak-Koreában egy bíróság halálra ítélt két dél-koreai újságírót és a kiadójukat. A hivatalos indoklás szerint súlyosan megsértették az ország méltóságát azzal, hogy ismertettek egy, az északi országrészben a kivételezettek életét leíró könyvet, és meg is interjúvolták annak brit szerzőit.

Az Észak-Korea bizalmasan című könyvet James Pearson, a Reuters brit hírügynökség dél-koreai tudósítója és Daniel Tudor, Az Economist magazin volt dél-koreai tudósítója írta. A koreai nyelvű kiadás augusztusban jelent meg, és ebből az alkalomból Szon Hjo-rim és Jang Dzsi-ho ismertetőt írt róla, és beszélgetett is a szerzőkkel. A cikkek a Don-A ilbo és a Csoszun ilbo című lapokban jelentek meg.

A könyv arról szól, hogy a magát kommunistának valló Észak-Koreában a pénz mindenható, az ország kivételezett körei egyre inkább „kapitalistábbá” válnak, minden luxushoz hozzáférnek, becsempészett kínai és amerikai filmsorozatokat, valamint dél-koreai szappanoperákat nézhetnek.

Az észak-koreai központi bíróság – a KCNA állami hírügynökség szerint – arra a véleményre jutott, hogy a könyv rosszindulatúan eltorzítja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság valódi életét. A mű ismertetésével az újságírók „förtelmes bűncselekményt” követtek el Észak-Korea méltóságával szemben, ezért távollétükben a bíróság halálra ítélte őket és a két újság kiadóját, valamint elrendelte kivégzésüket. Fellebbezési lehetőségük nincs. Felszólította ugyanakkor a dél-koreai kormányt, hogy vizsgálja ki e bűncselekményeket, és büntesse meg az újságírókat.

A könyv szerzőire a bíróság nem tért ki az ítéletben. Az érintettek nem fűztek magyarázatot a jelentéshez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában