válság

2019.04.14. 08:32

Évtizedek óta nem volt ilyen rossz Kuba és az Egyesült Államok viszonya

A szigetország gondjait a venezuelai válság egyre inkább súlyosbítja, mivel az Egyesült Államok péntektől szankciókkal sújt olyan hajózási vállalatokat, amelyek venezuelai nyersolajat szállítottak, vagy szállítanak Kubába.

Miguel Díaz-Canel kubai elnök azzal vádolta meg szombaton Donald Trump amerikai elnök kormányzatát, hogy ténykedése miatt évtizedek óta a legrosszabbra fordultak a kapcsolatok Kuba és az Egyesült Államok között.

„Washington fojtogató pénzügyi politikája különösen megnehezíti a legszükségesebb javak importját” – mondta Díaz-Canel a Néphatalmi Nemzetgyűlésben, azaz a kubai parlamentben. Egyúttal felszólította a kubai népet, hogy erősítse hazája védelmét és nemzetgazdaságát.

Kuba gazdasági helyzete fokozatosan romlott az utóbbi években párhuzamosan Venezuelával, amely Havanna stratégiai szövetségese és fontos kőolajszállítója. A szigetország gondjait a venezuelai válság egyre inkább súlyosbítja, mivel az Egyesült Államok péntektől szankciókkal sújt olyan hajózási vállalatokat, amelyek venezuelai nyersolajat szállítottak, vagy szállítanak Kubába.

„A venezuelai nyersolaj a venezuelai népé, és nem használható fel kereskedelmi eszközként, hogy hatalomban tartsanak egy diktátort és meghosszabbítsák az elnyomást” – olvasható az amerikai közleményben, amelyet Steven Mnuchin pénzügyminiszter írt alá.

A kommüniké hangsúlyozza azt is, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök „hatalma megőrzése érdekében a kubai hadsereg és titkosszolgálat támogatására épít, mert a venezuelai nép támogatását már elveszítette”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában