Ország-világ

2021.01.14. 20:47

Ezúttal a honvédségnek rontott neki a baloldal

A tanfolyamok kétharmada a tengerentúlon, egyharmada Európában zajlik.

Miközben a baloldali média azzal támadja a miniszterelnököt, hogy fia, Orbán Gáspár egy kilenc hónapos, közel negyvenmillió forintos katonai kiképzésen vett részt, az igazság az, hogy a Honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként az elmúlt években közel kétszáz magyar katonatiszt vett részt iskolarendszerű nemzetközi képzésen a világ nagy múltú oktatási intézményeiben – értesült az Origó.hu.

Mint írják, a katonák kiképzése, át- és továbbképzése mindig is kiemelten fontos volt a honvédségnek, a NATO szövetségi rendszerében a képzéseken való részvétel egyben elvárás is. A magyar katonák jellemzően kétoldalú megállapodások alapján Európában és a tengerentúlon képzik tovább magukat.

A külföldi képzések kétharmada a tengerentúlon, az Egyesült Államokban és Kanadában, egyharmada pedig Európában, főként Németországban, Olaszországban, Svédországban, Lengyelországban, valamint Nagy-Britanniában és Portugáliában zajlik.

A képzések célja nem titkoltan az, hogy a tisztjelöltek vezetői képességeit és szakmai kompetenciáit olyan szintre fejlesszék, ami egy tiszttől a beosztásában elvárható. Ezek egyébként a külső partnerországok fiatal tisztjeinek is nyitottak, a korábbi években például volt olyan résztvevő is, aki még nem végzett tisztként, hanem magyar katonai főiskolai hallgatóként tanulhatott.

A képzésekre való bejutásnak vannak feltételei, amelyekre a magyar katonák közül bárki jelentkezhet.

A felvételhez az állományilletékes parancsnok javaslatán túlmenően az szükséges, hogy az iskola által előírt „bemeneti követelményeknek” a jelentkező megfeleljen.

Az elbírálásnál a rendfokozatot, az idegen nyelvismeret szintjét, a fizikai, egészségügyi és pszichikai alkalmasságot is figyelembe veszik. A tisztek közül a legjobbakat választják ki,

amit az addig elvégzett szakmai munka, a kiképzési eredmény, az állományilletékes parancsnokok által megítélt vezetői képesség és a tiszti attitűd összesített értékelése alapján határoznak meg. A felvett hallgatókkal a honvédség tanulmányi szerződést köt, amelynek értelmében általában öt év szolgálati viszony letöltése szükséges a Magyar Honvédség állományában a képzés befejezését követően. Az Origó.hu megtudta azt is, hogy

hat hónapnál tovább tartó, külföldön megtartott, harcászati szintű képzésen (hadnagy–százados) 84, hadműveleti szintű képzésen (őrnagy–alezredes) 25, stratégiai szintű képzésen (ezredes–tábornok) pedig 54 tiszt vett részt.

A témával az M1 csatorna is foglalkozott. A szerda esti adás vendége volt Porkoláb Imre ezredes, a Mathias Corvinus Collegium vezetőképző akadémiájának igazgatója, aki dolgozott a Pentagonban is, és részt vett a Magyar Honvédség különleges műveleti képességeinek fejlesztésében. Porkoláb Imre elmondta, hogy fiatalon,

1994-ben a Magyar Honvédségnél lehetőséget kapott arra, hogy a világ egyik legjobbjának tartott tisztképzőjében, Nagy-Britanniában, Sandhurstben, a Királyi Katonai Akadémián tanulhasson.

Az ezredes tudatta, hogy ebbe az intézménybe járt például Churchill és Harry herceg is, a bekerüléshez pedig egy nagyon szigorú kiválasztási folyamaton kell keresztülesni. – Az egy évig tartó, rendkívül gyakorlatorientált képzést nem úgy kell elképzelni, mint egy egyetemet, az időnk kilencven százalékát a gyakorlótéren töltöttük – számolt be Porkoláb Imre. Azt is elárulta, hogy

a tiszteknek szükséges képességek elsajátítását lehetővé tevő tanfolyam brutálisan kemény volt, ahol „folyamatos megmérettetéseken keresztül kellett bizonyítani a nap minden egyes percében, rendkívül intenzív módon”.

Porkoláb Imre később hallgatója volt az Egyesült Államokban az úgynevezett haditengerészeti iskolának is, ahol a gerillaharcról, a terrorizmusról és a különleges műveletekről tanulhatott. Az ezredes járt a Harvardra és a Stanford Egyetemre is, majd parancsnoki beosztásokban szolgált, illetve kijutott Irakba és Afganisztánba, ahol vezetői képességeit a gyakorlatban kellett tesztelnie.

Baloldali pusztítás

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség a támadásokra reagálva közleményt adott ki, amelyben hangsúlyozzák, hogy Vadai Ágnesnek például személyes felelőssége van a magyar hadsereg leépítésében, mert államtitkárként hagyta, hogy eladják a magyar honvédség fegyvereit, leépítették a hadsereget, és kiszolgáltatottá tették az országot. A polgári kormány újjáépítette a honvédséget, és megbecsüli a katonákat. Fontos, hogy a magyar katonák jó kiképzést kapjanak itthon és külföldön egyaránt. Az elmúlt időszakban 163 magyar katona kapott külföldi kiképzést. „A Fidesz fontosnak tartja, hogy minél többen kapjanak ilyen kiképzést, ezért minden fiatalt, akiben van ilyen akarat, arra biztatunk, hogy jelentkezzen ilyen képzésre” – írják. Hollik István Facebook-bejegyzésben fejtette ki véleményét. A Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója a posztjában felteszi a kérdést, hogy „mit árul el az Vadairól, hogy nem egy másik politikust támad, hanem inkább annak fiát veszi célba? Egyszerűen annyit, hogy gyáva!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában