Harc a lemorzsolódás ellen

2017.10.17. 10:25

Fejlesztési program indul az iskolaelhagyás csökkentésére

Az Oktatási Hivatal (OH) projektje 12,9 milliárd forintos európai uniós támogatásból valósul meg. A programban legalább 1800 pedagógust képeznek tovább.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős helyettes államtitkára, Maruzsa Zoltán kedden a program nyitórendezvénye előtt tartott budapesti sajtótájékoztatón elmondta: a projekt keretében a lemorzsolódásnak leginkább kitett 150 óvoda és 300 iskola intézményfejlesztését végzik el.

Hozzátette: az iskolaelhagyás csökkentése stratégiai célja a kormánynak, és reményeik szerint egy ilyen volumenű szakmai beavatkozás csökkenti majd a problémát.

Gloviczki Zoltán, az OH elnöke ismertette, az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) projektjében az OH körülbelül 1300 munkatársa vesz részt: a helyzetfelmérést elvégző szakemberektől az intézményben segítő mentorokon, a szakmai továbbképzések résztvevőin keresztül az eszközbeszerzésben segítő munkatársakig.

Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal köznevelési elnökhelyettese arról beszélt: az európai uniós tapasztalat és ajánlások azt mutatják, hogy azok az oktatási intézmények, amelyekben a legnagyobb a lemorzsolódás, egyedül nem képesek előrelépni a probléma megoldásában. Ezért fontos, hogy ezeket az intézményeket pontosan beazonosítsák, és „védőhálót” vonjanak köréjük: összekapcsolják más iskolákkal az OH, a gyermekvédelem és a családgondozás szakembereivel.

Brassói Sándor fontosnak nevezte, hogy ne „távolról jött” szakemberek akarják megmondani egy-egy iskolában, hogyan kell kezelni a lemorzsolódást, hanem a térségben dolgozó, képzett szakembereket vonjanak be a munkába, akik együttműködnek az OH-val.

A programban legalább 1800 pedagógust képeznek tovább, és 30 ezer nagyrészt hátrányos vagy halmozottan hátrányos helyzetű tanulót fejlesztenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában