Ország-világ

2021.08.14. 17:00

Felavatták a légierő első parancsnokának emlékművét Szolnokon (galéria)

Vitéz Háry László vadászrepülőként és századparancsnokként tett szert legendás hírnévre.

Szolnok, 2021. augusztus 14. Sándor Tamás vezérõrnagy, különleges mûveleti szemlélõ, Háry Emese leszármazott és Szûcs Lóránd dandártábornok (b-j) jelenlétében leleplezik az önálló magyar légierõ elsõ parancsnoka, vitéz Háry László emlékmûvét a szolnoki RepTár Repülõmúzeumban 2021. augusztus 14-én. MTI/Mészáros János

Forrás: MTI

Fotó: Mészáros János

Ünnepélyes keretek között avatták fel szombaton délelőtt Vitéz Háry László vezérőrnagy, az önálló magyar légierő első parancsnokának emlékművét a szolnoki RepTár Repülőmúzeumban. Az eseményen megjelenteket a város nevében Rusvai Károly önkormányzati képviselő köszöntötte, majd Szűcs Lóránd dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Katonai Irányítási és Válságkezelési Főosztály vezetője emlékezett meg Háry Lászlóról.

– Hősökké nem születünk, azokká válhatunk tetteinkkel, felelősségtudatunkkal, példát és követendő utat mutató életvitelünkkel – kezdte beszédét Szűcs Lóránd dandártábornok, majd összefoglalta Háry László életének főbb történéseit.

Elhangzott, hogy a hazai katonai repülés ikonikus alakja mint vadászrepülő és századparancsnok tett szert legendás hírnévre.

Háry László már az első világháborúban pilótaként szolgált,

1918. június 22-ig több mint 300 ellenséges terület feletti repülést hajtott végre, és 80 légi harcban vett részt, 1938-ban pedig, karrierje csúcsaként, már ezredesként, rábízták az ekkor felállított önálló magyar Honvéd Légierők első parancsnoki tisztségét.

A tököli vegyes repülőszázad 1990. augusztus 11-én vette fel a vezérőrnagy nevét, majd 2001-ben történt felszámolása után a személyi állományát és reptechnikáját Szolnokra hozták át. Most pedig a RepTárban állítottak emléket Háry Lászlónak, de nem szobor vagy művészi kompozíció formájában, hanem az egykori tököli katonai repülőtéren álló emlékművét avatták újra leszármazottainak kezdeményezésére, és több szervezet összefogásának eredményeként.

[embed]https://www.szoljon.hu/galeria/emlekmuavatas-szolnokon/18[/embed]

Borítókép: Az önálló magyar légierő első parancsnoka, vitéz Háry László emlékműve újraavatásának pillanata

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában