nem jogerős

2020.02.06. 15:39

Felfüggesztett fogházra ítélték a gyermekük halálát okozó szülőket

Nem adatták be a kicsinek a K-vitamint.

A Budapest Környéki Törvényszék közleménye az elsőfokú döntés tényállásával kapcsolatban tartalmazza: a vádlottak első gyermeke 2010-ben született, a második – aki a K-vitamin hiánya miatt két hónaposan meghalt – 2012 novemberében, és ezután született egy harmadik gyerek 2013-ban.

Az anya egyik terhessége idején sem vette igénybe a védőnői szolgálatot és a terhesgondozást.

Az otthonszüléssel kapcsolatban szóbeli és írásbeli tájékoztatást kapott.

A később elhunyt gyermek a szülők tiltakozása miatt sem közvetlenül szülés után, sem másodszor, egyhetes korban nem kapta meg a vérzékenység megelőzésre szolgáló K-vitamin.

A szülők 2012. december 4-én orvoshoz vitték a gyereket, de K-vitamin-pótlás akkor sem történt. Ugyanabban a hónapban a gyermeknél a vitamin hiánya miatt koponyaűri vérzés alakult ki, bár ennek látható jelei akkor még nem voltak.

2013. január 1-én a csecsemő sokat sírt, nem evett, sugárban hányt, emiatt egy ismerős este fél hat körül orvoshoz akarta vitetni, de az apa nem engedte.

A gyerek állapota tovább rosszabbodott, este fél tíz után mentőt hívtak hozzá, kórházba vitték, ám egy hét múlva

csecsemőkori agyvérzésben elhunyt.

Az elsőfokú ítélet indoklása szerint a szülők bizalmatlanok voltak az egészségügyi ellátással, gyermekeiket csak ritkán vitték orvoshoz, és a védőnői szolgáltatásokat is visszautasították.

Meg voltak győződve arról, hogy jobban tudják, milyen – akár kötelező – eljárás szolgálja vagy károsítja az egészséget.

A szülők úgy gondolták, nincs szükség mesterséges K-vitaminra, az nem megfelelő készítmény, az orvosok csak tévedésből írják elő. Nem engedték, hogy az újszülöttnek bármilyen mesterséges anyagot beadjanak.

Az ügyészség a házaspárt eleinte minősített – tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett – emberöléssel, később viszont már csak az enyhébb, gondatlan emberöléssel vádolta.

A vádlottak tagadták bűnösségüket, a törvényszék szerint azonban kötelességük lett volna gondoskodni a K-vitamin beadásáról.

A szülők ezzel tisztában is voltak, de „könnyelműen bizakodtak abban, hogy mulasztásuk mégsem fogja veszélyeztetni gyermekük egészségét, életét”.

A törvényszék szerint a csecsemő halálát a K-vitamin beadásának elmulasztása idézte elő.

A törvényszék pénteken kihirdetett elsőfokú ítéletében a szülőket gondatlan emberölés vétségében mondta ki bűnösnek, ezért – mindkettejük szabadságvesztésének végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztve – az apát másfél, az anyát egy év fogházra ítélte.

Az ügyész, a vádlottak és védőik is három nap gondolkodási időt kértek, így az ítélet nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában