összecsapás

2018.07.04. 18:18

Fellázadt a falu a terrorszervezet ellen, de jött a megtorlás

Legkevesebb húsz ember vesztette életét szerdán a közép-szomáliai Haradhere városának térségében elégedetlen falusiak és az al-Shabaab terrorszervezet harcosainak összecsapásaiban - közölték helyi hatóságok.

A kikötőváros régiójában található egyik falu lakosai gyermekeik és jószágaik védelmében ragadtak fegyvert, mert megelégelték, hogy az al-Kaidához köthető iszlamista szervezet „adófizetésre” kényszerítve kizsákmányolja őket.

Az al-Shabaab megtorlása nem váratott magára, a terroristák harcosai megtámadták az ellenszegülők faluját. A harcokban legalább húsz ember meghalt – közölte Galmudug Jama Hussein katonai tisztségviselő. Tájékoztatásából azonban nem derült ki, hogy a halottak között hányan voltak a szélsőségesek.

„Ennek a falunak a lakói és a környező településeken élők, de a nomádok és tevepásztorok is mozgósítottak, hogy fegyverrel szegüljenek szembe a szélsőségesekkel” – tette hozzá Hussein.

A térség lakosai arról számoltak be a dpa-nak, hogy az al-Shabaab igyekszik rábírni őket: csatlakozzanak az iszlamisták soraihoz, vagy küldjék el gyermekeiket újoncnak.

„Elfogadhatatlan, hogy gyermekeinket ajánljuk fel az al-Shabaabnak jövendőbeli harcosokként” – mondta egy falusi elöljáró, aki csak Muhyadinként mutatkozott be.

„Az al-Shabaab nem csak pénzt szed be a lakosoktól, de a 14 és a 16 év közötti fiúkat is begyűjti családjaiktól” – fűzte hozzá.

Az al-Shabaab célja, hogy kiűzze az Afrikai Unió békefenntartóit az országból, megdöntse a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormányt, és Szomáliát a saría, az iszlám törvénykezés radikális értelmezésén alapuló államává alakítsa át. A szomáliai dzsihadisták ennek érdekében rendszeresen hajtanak végre terrortámadásokat kormányzati, katonai vagy akár civil célpontok ellen is. Az iszlamistákat azzal is vádolják, hogy nem rettennek vissza gyermekkatonák alkalmazásától sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában