ejtett vádak

2020.09.30. 15:13

Felmentették Indiában a mecsetrombolással vádolt embereket

Felmentette szerdán egy indiai bíróság azt a 32 embert, akiket egy tizenhatodik századi mecset 1992-es, összetűzéseket is kiváltó lerombolásának ügyében állítottak bíróság elé.

A felmentettek közül négyen a kormányzó hindu nacionalista Indiai Néppárt (Bháratíja Dzsanata Párt- BJP) magas rangú tagjai, őket azzal vádolták, hogy beszédeikkel erőszakra bujtogatták a hindu közösség tagjait. A férfiak azzal védekeztek, hogy a mecset lerombolása spontán módon történt.

Az indiai legfelsőbb bíróság a 23 évig húzódó jogi huzavonát követően tavaly döntött úgy, hogy az észak-indiai Uttar Prades államban található területet, amelyen korábban a mecset állt, átengedi a hinduknak, míg a muszlimoknak egy másik helyen engedélyezték e mecset újjáépítését. Az építmény alapkövét maga Narendra Modi indiai kormányfő tette le idén augusztusban.

A hinduk 1992-ben rombolták le az ajodhai Babri-mecsetet, az ennek nyomán kibontakozott erőszakhullámban több mint kétezren vesztették életüket.

A hinduk úgy tartják, a mecset azon a helyen épült, ahol egykor a hindu Ráma istenkirály születési helyét jelző templomuk állt, amelyet a mogulok romboltak le 1528-ban.

Az ötkupolás, háromemeletes, homokkőből emelt hindu templom 212 oszloppal nagyjából 3 milliárd rúpiába (11,6 milliárd forintba) fog kerülni, és várhatóan 2024-ben készül el, éppen a választások idejére, politikai tőkét szolgáltatva Modi pártjának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában