Járvány

2020.05.23. 18:47

Feloldották a karantént a horvátországi Brac szigetén

A közép-dalmáciai Brac szigetén szombaton feloldották a horvát hatóságok a május 9-én elrendelt 14 napos karantént, Szlovéniában második napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet.

Brac szigetéről egy 81 éves férfi Splitben volt kórházban, majd miután hazaengedték, barátai és családtagjai meglátogatták. Mint utóbb kiderült, a kórházból tünetmentesen, de koronavírus-ferzőzéssel bocsátották el. A vele kapcsolatba került 37 ember közül 22-en fertőződtek meg, akik később további embereket fertőztek meg. A szigeten a hatóságok 564 embert teszteltek, és közülük összesen 41-en bizonyultak fertőzöttnek. Szombattól az élet újra visszatérhet a rendes kerékvágásba a szigeten.

Zágráb a járvány enyhülésével szigorú óvintézkedések mellett fokozatosan feloldotta a korlátozásokat, és újraindította a gazdaságot. Ugyanakkor továbbra sem lehet 40 fő feletti csoportos összejöveteleket tartani és sporteseményeket rendezni az országban. Ennek feloldását május végére tervezi a kormány.

Bár hivatalosan még nem hirdették ki a járvány végét, Horvátország két hete a határait is újranyitotta: beléphetnek mindazok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt, valamint halaszthatatlan személyes okokból utaznak az országba.

A legfrissebb információk szerint az elmúlt egy napban nem nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Horvátországban, így az 2243 maradt és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma változatlanul 99. Az első fertőzés közel három hónappal ezelőtti megjelenése óta 2243 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, az aktív betegek száma 133.

A szomszédos Szlovénia valamivel több mint egy hete hirdette ki hivatalosan a járvány végét, elsőként az Európai Unióban. A válságstáb közlése szerint pénteken nem nőtt, így 1468 maradt az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma 106 maradt. Az aktív fertőzöttek száma 18 fő.

Pénteken este ismét több ezren tüntettek a ljubljanai kormány és az általa hozott intézkedések ellen.

Janez Jansa kormányfő korábban úgy vélekedett: a megmozdulások szervezettek, és az extrém baloldal áll mögötte, így próbálják megbuktatni a kormányt, amely kiválóan kezelte a járványt és jól vezeti az országot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában