Lebukás

2017.08.16. 17:09

Feltételezett svájci kém ellen emeltek vádat Németországban

Vádat emeltek szerdán Németországban egy férfi ellen, aki a gyanú szerint a svájci titkosszolgálat megbízásából német adónyomozók személyes adatait próbálta megszerezni.

A hatóságok szerint Daniel M. 2011 júliusa és 2015 februárja között Észak-Rajna-Vesztfália gazdasági igazgatóságánál kémkedett. Feladata az volt, hogy megszerezze azon német adónyomozók adatait, akik az elmúlt években német adóelkerülők lopott banki adatait vették meg. A jegyzék alapján a svájci hatóságok azonosítani tudták volna azokat, akik részt vettek az ügyletben.

A nyomozók szerint a gyanúsítottnak volt egy belső forrása a gazdasági igazgatóságnál, az ő kilétére azonban még nem derült fény.

Daniel M. április 28. óta van előzetes letartóztatásban.

A Süddeutsche Zeitung a hét elején arról írt, hogy a német szövetségi ügyészség a svájci titkosszolgálat három másik munkatársa után is nyomoz az ügyben. Az ügyészség ezzel kapcsolatban még nem nyilatkozott.

Az elmúlt években elsősorban Észak-Rajna-Vesztfália vette meg adócsalók adatait, egy részükért több millió eurót fizetett. A tartományi pénzügyminisztérium kimutatásai szerint a megszerzett adatoknak köszönhetően 2015-ben 1,8 milliárd eurónyi adóhátralékot és pénzbüntetést sikerült behajtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában