péterfillér

2020.10.03. 08:13

Ferenc pápa karitatív céljaira gyűjtenek vasárnap a katolikus templomokban

A Magyar Katolikus Egyház vasárnap tartja országszerte a péterfillérek gyűjtését a templomokban. A felajánlott adományokat Ferenc pápa karitatív céljaira fordítják – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata.

Vatikánváros, 2020. szeptember 30. Ferenc pápa (b) általános heti audienciát tart a pápai állam falain belüli apostoli paloták központi terén, a San Damaso udvaron 2020. szeptember 30-án. MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi

Forrás: MTI / EPA / ANSA

Fotó: Angelo Carconi

A közlemény szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet és a globális szinten megjelent nehézségek egyre sürgetőbbé teszik, hogy tettekkel is segítsék az emberek Ferenc pápa tevékenységét, az egész világra kiterjedő karitatív misszióját.

Tavaly a magyarországi katolikus templomokban mintegy 63 millió forintnyi adomány gyűlt össze.

A Vatikán karitatív céljait a hagyományos templomi gyűjtés mellett banki átutalással és online adományokkal is lehet támogatni.

A péterfillérek gyűjtése a 8. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a pápának.

Ekkortól alakult ki a „Denarius Sancti Petri” adományozása, amely a középkorban a kelet- és a nyugat-európai országokban egyaránt általánossá vált.

A reformáció idején szünetelt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században azonban újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált.

Magyarországon a rendszerváltás után, 1993-ban indult újra a kommunizmus ideje alatt szünetelő gyűjtés.

Borítókép: Ferenc pápa általános heti audienciát tart a pápai állam falain belüli apostoli paloták központi terén, a San Damaso udvaron 2020. szeptember 30-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában