Ország-világ

2020.12.16. 12:21

Fidesz: Ukrajna haladéktalanul hagyjon fel az ellenséges akciókkal!

A kormánypárt szerint a kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit érő atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek.

A Fidesz a leghatározottabban elítéli a Kárpátalján élő magyar nemzeti közösség ukrán hatóságok általi sorozatos, immár folyamatosnak tekinthető zaklatását.

A kormánypárt szerdán közölte, a kárpátaljai magyarságot és annak képviselőit érő atrocitások egyértelműen megfélemlítő célzatúak, kisebbség- és Európa-ellenesek.

„Felháborító, hogy a NATO-ba és az Európai Unióba igyekvő Ukrajna a 21. században is ilyen módszereket alkalmaz és így bánik egy területén élő békés nemzetiségi közösséggel” – hangsúlyozták.

Hozzátették, a hatóságok megfélemlítő akcióikon keresztül a kárpátaljai magyarokat az ukrán alkotmány és nemzetközi szerződések által is garantált jogaikban, a nemzeti identitásuk és kultúrájuk megélésében kívánják durván korlátozni.

„A Fidesz felszólítja Ukrajna kormányát, hogy haladéktalanul hagyjon fel a kárpátaljai magyarságot célzó ellenséges akciókkal és tegyen aktív lépéseket a helyzet javítása érdekében. Ezzel párhuzamosan Magyarország kormányát felkérjük, tegyen meg minden tőle telhetőt mind a kétoldalú, mind pedig a nemzetközi kapcsolatok szintjén annak érdekében, hogy a mostanihoz hasonló események többé ne fordulhassanak elő” – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában