Szolidaritás és összetartás

2021.04.20. 22:49

Florin Citu marad a miniszterelnök Romániában

Florin Citu marad a miniszterelnök Romániában, a kormányt alkotó jobbközép politikai alakulatok pedig a koalíciós megállapodáshoz fűzött kiegészítésben pontosították együttműködésük szabályait, hogy elkerüljék a további konfliktusok kialakulását.

Erről kedden állapodtak meg a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) illetve a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) fúziójából létrejött – USR PLUS és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői, miután múlt héten az USR PLUS bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Citutól egyik miniszterük hozzájárulásuk nélkül történt menesztése miatt.

A kedden aláírt „bizalomerősítő” kiegészítés szerint a miniszterelnök ezentúl csak a koalícióval egyeztetve alakíthatja át kormányát. A dokumentum nem fosztja meg a kormányfőt a miniszterek visszahívásának alkotmányos jogától, de előírja számára, hogy – még mielőtt egy miniszter felmentését kérné az államfőtől – szándékának okairól egy „tárgyilagos értékelőben” tájékoztassa az érintett koalíciós pártot és kikérje a teljes koalíció véleményét.

A pártvezetők leszögezték, hogy a koalíció működése a szolidaritás és összetartás elvére alapul, és minden nagyszabású politikai döntést a koalíciós pártok egyetértésével hoznak meg. A koalíció és a kormány tagjai vállalják, hogy tartózkodnak egymás nyilvános bírálatától, a nyilvánosság felé a kölcsönös támogatás és szolidaritás jegyében kommunikálnak.

A dokumentum a koalíciós egyeztetések menetrendjét is megszabja, a kormányülések prioritásairól pedig a liberális kormányfő az USR PLUS, illetve RMDSZ által jelölt miniszterelnök-helyettessel közösen dönt.

A koalíciós megállapodáshoz fűzött kiegészítés szerint a parlament napirendjét a közös kormányprogramnak és a koalíciós egyeztetéseken kialakított konszenzusnak megfelelően alakítják ki, ugyanakkor a dokumentum felhatalmazza a koalíciós pártokat, hogy a partnerek által nem támogatott törvénykezdeményezéseikhez – figyelmeztetés után – az ellenzéki pártoknál keressenek alkalmi támogatást.

A dokumentum a koalíció prioritásai közé sorolja a koronavírus elleni oltáskampányt, a közpénzek elköltésével kapcsolatos adatok átláthatóvá tételét, az egészségügyi reform folytatását, a „kiváltságosok” speciális nyugdíjainak reformját, és az igazságügyi törvények módosítását az európai intézmények elvárásai alapján. Az intézményrendszer hatékonyabbá tétele, illetve egy új választási törvénykönyv kidolgozása érdekében a koalíció munkacsoportokat hoz létre.

A megállapodásról a koalíciós pártok vezetői és Florin Citu miniszterelnök rövid sajtónyilatkozatban, együtt tájékoztatták a parlamentben várakozó újságírókat, de kérdésekre nem válaszoltak.

Az USR PLUS szerdán javasol új tisztségviselőt az egészségügyi minisztérium élére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában