kiemelkedően értékes

2019.12.03. 18:18

Fodor Gergely: adjuk vissza a budai várat az embereknek!

A várkapitány szerint a Várnegyed többre hivatott annál, minthogy egy legyen a Budapesten kötelezően meglátogatandó turisztikai látványosságok sorában.

„Ez itt most a béke és az építkezés időszaka, becsüljük meg azt, hogy mi az építők generációjához tartozhatunk” – mondta a Mandinernek adott interjújában Fodor Gergely kormánybiztos, a budai Várkapitányság vezetője. Szerinte túl sok háborút és pusztítást élt már meg ez az ország és legalább ugyanennyit a budai Vár, így együttműködést ajánl az új kerületvezetésnek a háborúskodás helyett.

Szó sincs a Horthy-kor állapotainak restaurálásáról, az épületfejlesztések során a 19.-20. század fordulóját tekintjük mintának – szögezte le rögtön az interjú elején ellenzéki kritikákra reagálva a kormánybiztos. „A Várnegyed ugyanis akkor, Hauszmann Alajos munkássága idején élte fénykorát. 1944-re hivatkozni mesterséges feszültségkeltés, tudatos torzítás” –tette hozzá Fodor Gergely.

Szerinte a kommunista érában tudatos rombolás, ideológiailag vezérelt rekonstrukció történt, úgy alakult ki a jelenlegi eklektikus állapot. Megmenthető épületeket bontottak le, rekonstruálható belső tereket építettek át. „Mi azt mondjuk, hogy adjuk vissza a Várat az embereknek, mert meggyőződésünk az, hogy a Várnegyed többre hivatott annál, minthogy egy legyen a Budapesten kötelezően meglátogatandó turisztikai látványosságok sorában.

A Budai Vár Magyarország, Európa és a világ kiemelkedően értékes épített és kulturális örökségének része, a nemzet szimbolikus helyszíne, identitásunk alapköve, melyért közös felelősséggel tartozunk, ezért minden fejlesztésünknek, felújításunknak azt a célt kell szolgálnia, hogy a Vár ismét a magyar emberek mindennapjainak részévé váljon”

– mondta Fodor Gergely.

A vár helyreállításárról szerinte az 1990 utáni összes magyar kormányzat beszélt, de a nagyívű elképzeléseket nem követték tettek. A tétlenkedésnek a 2010-ben megalakult Orbán kormány vetett véget, és hozzáfogott a Vár rekonstrukciójához: 2011-ben döntöttek a Várkert Bazár felújításáról, 2014-re lett készen. 2012-ben döntöttek a Honvéd Főparancsnokság részleges felújításáról, ez is 2014-re készült el – sorolta.

A felújítások pedig folytatódnak, hiszen, mint mondja, a nemrég elindult Nemzeti Hauszmann Program a következő három évre meghatározza a feladataikat:

„Az egykori Honvéd Főparancsnokság a felújítás után például egy 21. századi látogatóközpont lesz, ahol majd a látogatók minden kérdésre választ kaphatnak és megismerhetik a Vár történetét. Kiállításokat, idegenvezetéseket, fesztiválokat is szervezünk, hogy egy lüktető, mindig igényes programokat kínáló kulturális hely legyen a Vár, ahova érdemes gyakran visszajönni. Idén tavasztól őszig újra huszárok is voltak a Várban a látogatók legnagyobb örömére, láttam minden nap, hogy rengeteg szelfi készült velük. Tavasztól visszavárjuk őket” – magyarázta Fodor Gergely.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában