ensz

2017.11.20. 15:18

Franciaország befogadja a Líbiából kimenekített első menekülteket

Az OFPRA vezetője szerint egy 25 fős csoportról van szó, amelynek tagjai eritreai, etiópiai és szudáni állampolgárok, köztük 15 nő és négy gyerek.

Franciaország fogadja be az első olyan menekülteket, akiket az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) menekített ki Líbiából Nigerbe – jelentette be hétfőn Pascal Brice, a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) vezetője, aki a közelmúltban tért haza Niamey-ből.

Az ENSZ-nek köszönhetően a líbiai kaotikus helyzetből sürgősséggel kimenekített emberek november 11-én érkeztek a nigeri fővárosba, ahonnan legkésőbb januárban érkezhetnek meg Franciaországba – erősítette meg a francia belügyminisztérium.

Az OFPRA vezetője szerint egy 25 fős csoportról van szó, amelynek tagjai eritreai, etiópiai és szudáni állampolgárok, köztük 15 nő és négy gyerek.

A védelemre szoruló emberek listáját az UNHCR állította össze, és ezekből választotta ki a francia hivatal azokat, akik a biztonsági evakuálást követően nagyon gyorsan menekültstátust kaphatnak Franciaországban, ahol először olyan közösségi szállásokra kerülnek, ahol megkapják az alapokat a franciaországi beilleszkedéshez. A néhány hónapig tartó integrációs programot követően kerülhetnek majd át olyan szálláshelyekre, ahol önállóan élhetnek.

„Mindenekelőtt meg kell menteni a valóságos poklot, kínzásokat, erőszakot és gyerekrablásokat átélt embereket” – mondta az OFPRA vezetője. A francia hivatal munkatársai által a múlt hét második felében Niamey-ben meghallgatott menekültek súlyos erőszakon mentek keresztül, szinte valamennyit nőt megerőszakolták Líbiában.

Franciaországban nagy visszhangot váltott ki a CNN hírtelevízió egyik riportja, amely szerint migránsokat rabszolgának árvereznek Líbiában.

Az afrikai áthelyezési program az elmúlt években a szíriaiakat érintően Törökországban, Libanonban vagy Jordániában megindított programok alapján szerveződik, s az a célja, hogy a menedékkérők szinte azonnal megkapják a menekültstátust Franciaországba érkezésüket követően, miután az eljárást már az afrikai helyszínen megindítják az illetékesek.

Az OFPRA munkatársai októberben Csádban indították el a programot, s a két országból 2019 végig folyamatosan helyeznek át menekülteket Franciaországba. A csádi és nigériai táborokból történő átvételre az afrikai és európai országok párizsi csúcstalálkozóján augusztus 28-án tett ígéretet Emmanuel Macron francia elnök.

Franciaország mintegy háromezer menekültet vállalt átvenni két év alatt Nigerből és Csádból. A kétéves program összesen tízezer ember érint, a többiek Libanonból és Jordániából érkezhetnek.

Az ENSZ adatai szerint Líbiában mintegy 390 ezer migráns várakozik arra, hogy illegális úton Európába juthasson, közülük 7 és 9 ezer közé tehető azok száma, akiket megfosztottak a szabadságuktól. Az első 25 embert zárt gyűjtőtáborokból hozták el az ENSZ munkatársai, akik az ilyen helyek 90 százalékát látogatják.

„A látogatások alkalmával segítséget, egészségügyi ellátását ajánlunk, kiválasztjuk a legkiszolgáltatottabbakat, akiknek járhat menekültstátus, és megkérjük a líbiai hatóságokat, hogy egyesével engedjék őket szabadon” – mondta a Le Monde című napilapnak Roberto Mignone, az UNHCR Tripoliban dolgozó képviselője. Tavaly 1600, idén eddig 950 embert mentett ki az ENSZ Líbiából, és azt reméli, hogy idén legalább még 2 ezer embert el tudnak szállítani Csádban és Nigerbe.

Az OFPRA szerint az a cél, hogy más országok is csatlakozzanak a francia kezdeményezéshez. A niamey-i misszióban megfigyelőként részt vesz Németország, Spanyolország és Olaszország, de eddig egyik uniós ország sem tett hasonló felajánlást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában