Még nagyobb baj jöhet

2017.09.23. 09:17

Gátszakadás fenyeget, tízezreket kellene evakuálni Puerto Ricón

Erőltetett ütemben telepítik ki a lakosságot Puerto Rico szigetének északnyugati részéből, ahol gátszakadás fenyegeti több tízezer ember életét – közölték a hatóságok helyi idő szerint még pénteken.

A man describes the devastation caused by the passage of Hurricane Maria on September 22, 2017 in Arecibo, northwestern Puerto Rico. Puerto Rico Governor Ricardo Rossello called Maria the most devastating storm in a century after it destroyed the US territory's electricity and telecommunications infrastructure. / AFP PHOTO / HECTOR RETAMAL

Carlos Bermúdez kormányszóvivő közölte ugyanakkor, hogy a sziget 78 közigazgatási körzetéből 40-nel nincs kapcsolat, annyira megrongálta a távközlési rendszert a négyes fokozatú Maria hurrikán, amely szerdán vonult át a térségen.

A veszélyben lévő gát a Guajataca folyón épült közel 90 évvel ezelőtt. Magassága 316 méter, és egy 5 négyzetkilométeres mesterséges tó van mögötte. A vihart 400 milliméteres csapadék kísérte a környező hegyekben, és teljesen feltöltötte a tározót. A gátat az orkán megrongálta, és félő, hogy összeomlik. Az alatta húzódó völgyben mintegy 70 ezer ember él. Elérésüket akadályozza, hogy a sziget 1600 mobiltelefonos átjátszótornyából 1360 ledőlt, és a hagyományos telefonvezetékek 85 százaléka nem működik.

A hatóságok buszokat küldenek a kimenekítéshez, mozgósították a nemzeti gárdát is. A Twitteren is próbálnak üzenetet küldeni azzal a felhívással, hogy a helyzet rendkívül veszélyes, az ott élőknek azonnal távozniuk kell, de nem tudni, hogy hány embert érnek el ezek a vészjelzések.

(Borítóképünkön egy Puerto Ricó-i férfi a pusztítás okozta károkat, köztük a kidőlt oszlopokat és leszakadt vezetékeket mutatja. Forrás: Hector Retamal / AFP)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában