Ország-világ

2021.06.28. 06:29

Geert Wilders: a holland miniszterelnök utálja Orbán Viktort

A holland Szabadságpárt vezetője elmondta: Mark Rutte gyenge belpolitikai helyzete, valamint a már majdnem három hónapja tartó hágai kormányalkotási folyamat is hozzájárultak a hazánkat ért bírálathoz.

Nem nekem vagy Mark Ruttének a feladata, hogy eldöntse, mi a jó a magyaroknak. A német és a francia törvényeket sem véleményezem. Önök sem szólnak bele a holland törvényalkotásba. Kinek képzeli magát Mark Rutte, hogy ezt mégis megtegye? A szavaival megsértette a magyarokat és a magyar demokráciát

– mondta Geert Wilders a Magyar Nemzetnek adott interjújában Hágában. A legnagyobb holland ellenzéki erő, a bevándorlásellenes Szabadságpárt vezetője emlékeztetett rá: ő maga elnézést is kért a magyaroktól Mark Rutte szavai miatt. Ismert, a liberális holland miniszterelnök a múlt heti EU-csúcson Magyarország „térdre kényszerítéséről” beszélt a pedofilellenes törvény nyomán, s hazánk EU-ból való távozását is kilátásba helyezte.

„Magyarországon demokrácia van, működik a törvényhozás és az igazságszolgáltatás, az emberek pedig szabadon megválaszthatják a kormányukat. Teljes terjedelmében egyébként nem olvastam a törvényük szövegét. Mindenesetre logikusnak tartom az elképzelést, hogy a kiskorúak esetében a szülő dolga eldönteni, hogy miképp történik a szexuális célzatú nevelés. De ismét hangsúlyozom, nekem nem feladatom védeni vagy kritizálni a magyarországi jogszabályokat” – húzta alá a holland politikus. Arra is felhívta a figyelmet, hogy Mark Rutte gyenge belpolitikai helyzete, valamint a már majdnem három hónapja tartó hágai kormányalkotási folyamat is hozzájárultak a hazánkat ért kemény bírálathoz.

„A miniszterelnökünk utálja az erős nemzetállamokat és a keresztény értékeket, így Magyarországot és Orbán Viktort is. A teljes képhez tartozik, hogy

Rutte tíz éve van hatalmon Hollandiában, de még sosem volt ennyire gyenge a pozíciója.

A kormányának a tízezreket megkárosító családtámogatási botrány miatt le kellett mondania az év elején, majd a márciusi parlamenti választásokat követően a holland törvényhozás képébe hazudott. Akkor épphogy túlélte a bizalmatlansági szavazást. Mivel Hollandiában ennyire gyengén szerepel, az enyémhez hasonló, jobboldali pártokkal pedig nem akar együttműködni, csak a szélsőségesen liberális és baloldali pártokra támaszkodhat, az ő kegyeiket keresi. Ez a történtek belpolitikai kontextusa” – fogalmazott Geert Wilders, hozzátéve: nincsenek kétségei afelől, hogy Rutte amúgy is bírálta volna Magyarországot az EU-csúcson, ám a „szégyenteljes” szavaknak most elsősorban belpolitikai oka volt.

A Szabadságpárt vezetője annak a véleményének is hangot adott, hogy Hollandiában sem tökéletes az LMBTQ-közösség helyzete. „Képmutatónak tartom, hogy a holland miniszterelnök épp a homoszexuálisok jogai miatt támadja Magyarországot. Az országunkban a tömeges bevándorlás miatt egymillió muszlim él.

Nem állítom, hogy mindannyian rossz emberek vagy bűnelkövetők lennének, de tény, hogy egy olyan kultúrát hoztak magukkal, ami ma sok holland nagyvárosban ellehetetleníti, hogy a homoszexuálisok biztonságban érezzék magukat.

Ebből a szempontból ma Magyarországon sokszor biztonságosabb melegnek lenni, mint Hollandia egyes részein. Ahelyett, hogy a miniszterelnökünk a saját háza táján söprögetne, például a bevándorlás hatékony kezelésével, más szuverén nemzetállamokra mutogat” – vélekedett a jobboldali politikus. Megismételte: Rutte – jelenleg ügyvivő miniszterelnökként – úgy gondolkozik, hogy csak akkor kerül vissza biztosan a kormányfői székbe, ha a liberálisok, a márciusi választásokon második helyen befutott D66 párt kegyeit elnyeri, tehát tőlük teszi függővé magát. (A D66 párt egyik politikusa akasztott szivárványzászlót a hágai magyar nagykövetség épületére múlt pénteken.)

A holland politikust arról is kérdezték, hogy miképp képzeli el pártja európai szintű kapcsolatainak jövőjét, terítéken lehet-e a Szabadságpárt csatlakozása az európai reneszánszot meghirdető jobboldali, a Fideszt is magában tudó együttműködéshez.

„Ki tudja? Túl korainak tartom az erről való gondolkodást, hiszen formális keretei még nincsenek az együttműködésnek. Mindazonáltal a mi politikánk sokkal közelebb áll az európai reneszánszot meghirdető pártokéhoz, mint a Rutte-féle liberálisokéhoz” – szögezte le Geert Wilders.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában