Külső határok védelme

2019.04.04. 15:49

Gulyás Gergely: Brüsszelnek le kell állítania a migránskártyaprogramot

A Fidesz a néppártban szeretne maradni, de ha például a pártcsalád tartalmi engedményeket tesz a bevándorláspárti erőknek, akkor a magyar kormánypárt nem tud együttműködni.

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A miniszter kiemelte:

a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot.

Gulyás Gergely kitért arra: fontos, hogy Magyarország ne váljon a bevándorlás áldozatává, de az ország nemzetközi kötelezettségein túlmenően szeretne segíteni mindenkinek, elsősorban a keresztény közösségeknek. Ezért úgy döntöttek, hogy két szíriai projekt támogatásával is segítenek – közölte.

Kifejtette: a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház projektjeit támogatják a Hungary Helps Program keretében, egy iskola újjáépítésére 794 millió, homszi házak és szociális intézmények felújítására pedig 318 millió forintot adnak.

A cél, hogy a lehető leghamarabb olyan állapotokat teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket, hiszen nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell elvinni az érintettekhez

- magyarázta.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy van egy alapvetően bevándorláspárti Európai Bizottság, azon belül pedig egy kifejezetten bevándorláspárti migrációs biztos, ami elfogadhatatlan. Azért kell küzdeni az európai parlamenti (EP-) kampányban, hogy olyan eredmény szülessen, amely azt a világos üzenetet hordozza, hogy az európai, illetve a magyar polgárok bevándorlásellenes bizottságot szeretnének – mutatott rá.

A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága ügyében úgy fogalmazott: az EPP-nek nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva.

A Fidesz a néppártban szeretne maradni, de ha például a pártcsalád tartalmi engedményeket tesz a bevándorláspárti erőknek, akkor a magyar kormánypárt nem tud együttműködni

- közölte, megismételve ugyanakkor, hogy a Fidesz a néppárti viszony normalizálására törekszik.

A Fidesz-tagság felfüggesztéséről döntő márciusi EPP-tanácskozást Gulyás Gergely úgy kommentálta: az „a szórakoztatóiparhoz tartozó összejövetel” volt. Értékelése szerint ez a vita nagyon káros, tragikomikus volt a néppártnak, de „mi jól éreztük magunkat”.

Egy európai pártcsalád az EP-választási kampányban azzal próbálja meg magát „lábon lőni”, hogy arról vitatkozik: a legerősebb tagszervezetét tudja-e szankcionálni – értékelt.

Megjegyezte: Manfred Webernek, az EPP csúcsjelöltjének álláspontja néhány kérdésben változó, de még mindig ő tűnik a legjobb jelöltnek. Azzal kapcsolatban, hogy korábban Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének küldött levélben kifogásolta, hogy Frans Timmermans bizottsági első alelnök a pozícióját fenntartva kampányol az EP-választás előtt a szocialisták csúcsjelöltjeként, Gulyás Gergely elmondta: a bizottság elnöke azt közölte, hogy Frans Timmermans külön tudja választani a két feladatát. Ennek ugyanakkor a tények ellentmondanak – tette hozzá.

Kérdésre a védelmi költségeket illetően elmondta:

a NATO és az Egyesült Államok a 2 százalékos célkitűzést tartja fontosnak, és Magyarország vállalta, hogy fokozatosan emeli a védelmi kiadásait, hogy elérje ezt a célt, jelenleg 1,5 százaléknál tart.

Ezt minden szövetséges elfogadta, ugyanakkor vannak nagyobb és gazdagabb országok, amelyek figyelmen kívül hagyják a védelmi költségekre vonatkozó kötelezettségüket, amelyet a NATO-tagsággal vállaltak – emlékeztetett.

Elmondta:

megegyeztek a magyar-amerikai védelmi együttműködési megállapodásról, így azt mielőbb aláírhatják. A magyar-amerikai kapcsolatok újra barátinak mondhatók,

de a miniszterelnök és az amerikai elnök találkozója soha nem volt prioritás, ennek inkább szimbolikus jelentősége lenne – vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e meghívót a Fidesz a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga hétfői milánói, EP-választási kampánynyitójára, a miniszter nemmel válaszolt. A Fidesz az Európai Néppárt tagja, ezért az lett volna furcsa, ha meghívják – fűzte hozzá.

Megerősítette ugyanakkor, hogy Pintér Sándor belügyminiszter meghívta Magyarországra Matteo Salvinit, de a látogatásnak még nincs időpontja.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, Magyarország azért emel kalapot Matteo Salvini miniszterelnök-helyettesi, belügyminiszteri teljesítménye előtt, mert bebizonyította, hogy a tengeri határok is megvédhetők. A kormány teljes egészében egyetért vele a migráció ügyében a külső határok védelmének fontosságában – tette hozzá.

Ha a májusi EP-választáson a választók megerősítik a Fidesz-KDNP-t a bevándorlást és az „Európai Egyesült Államokat” elutasító politikájában, azt felszólításnak tekintik arra, hogy milyen koalícióban kell gondolkodniuk az európai politikában

- mondta, hibásnak nevezve a választás előtti koalíciókötésre vonatkozó néppárti koncepciót.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019. április 4-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában