Ország-világ

2020.08.05. 15:11

Gyógyszerrel és szakemberekkel segítik a V4-országok a mentést Libanonban

Együttérzésüket fejezték ki a libanoni népnek, továbbá orvosi segítséget és kutyás mentőegységek küldését ajánlották fel a visegrádi országok miniszterelnökei és miniszterei a kedd este, Libanonban történt robbanás sérültjeinek megsegítésére. Oroszország egy mobilkórházat telepít Bejrútba.

A lengyel katasztrófavédelem készen áll arra, hogy azonnal szakembereket küldjön Libanonba a mentési műveletek támogatására – jelentette be szerdán Mateusz Morawiecki miniszterelnök. A V4NA hírügynökség szerint Lengyelország 39 képzett hegyimentőt, négy mentőkutyát és egy kémiai mentési modult mozgósított, és összesen körülbelül 50 lengyel szakembert tud a helyszínre küldeni – számolt be szerdán a W Polityce lengyel hírportál.

„Mariusz Kaminski belügyminiszterrel úgy döntöttünk, hogy támogatást nyújtunk Bejrútnak. Mindenek előtt orvosi segítségre lesz szükség. A libanoni féllel folytatott konzultációt követően tapasztalt lengyel mentőket is küldünk, akik (korábban) többször segítettek katasztrófák helyszínén” – fogalmazott Morawiecki a Facebookon. „A lengyel szolidaritás olyan tulajdonság, amelyet meg akarunk osztani az egész világgal” – tette hozzá a kormányfő.

„Hatalmas tragédiának” nevezte a több mint 100 ember halálát okozó és mintegy 4000 sérültet eredményező kedd esti, ammónium-nitrát okozta robbanást Andrej Babis cseh miniszterelnök. Babis a közösségi médiában azt írta, egyeztetett Jan Hamácek belügyminiszterrel, és „csak arra várunk, hogy Libanon elfogadja a segítségünket” „Csehország készen áll, hogy az USAR [különleges mentőegység] tagjait Libanonba küldje. Ez 37 embert jelent, köztük öt gépkezelőt. Ha a libanoni fél igényli, (az egység) készen áll arra, hogy (szerda) délután útnak induljon” – írta a cseh belügyminiszter a Twitteren.

Hundreds of people have been wounded in a powerful explosion that ripped through Lebanon's capital, Beirut " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#PrayForLebanon #prayforbeirut pic.twitter.com/5BjkIujMn1

Orbán Viktor magyar miniszterelnök levélben fejezte ki együttérzését libanoni kollégájának, Hasszan Diabnak a tragikus baleset kapcsán. „A magyar nép nevében szeretném kifejezni legmélyebb együttérzésemet Önnek és a libanoni embereknek. Részvétünket fejezzük ki az áldozatok családjainak, gyors és teljes felépülést kívánunk a sebesülteknek” – írta Orbán Viktor. A magyar kormányfő biztosította kollégáját arról, hogy Magyarország készen áll segítséget nyújtani Libanonnak ebben a nehéz időszakban – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát a Miniszterelnöki Sajtóiroda.

Oroszország egy mobilkórházat telepít Libanonba a Bejrútban történt robbanás sérültjeinek kezelésére – jelentette be szerdán a rendkívüli helyzetek minisztériuma Moszkvában. A tervek szerint öt repülőgép indul Libanonba, fedélzetükön egészségügyi szakemberekkel és sürgősségi szolgálatok munkatársaival. Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet egy koronavírus diagnosztizálására alkalmas laboratóriumot küld Libanonba, annak személyzetével együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában