az elkövetők nyomában

2018.02.04. 22:03

A magyar és az ukrán külügy is elítéli a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség épülete elleni támadást

Ismeretlenek vasárnap hajnalban gyúlékony folyadékot tartalmazó palackot dobtak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) központi irodájának épületére Ungvár belvárosában, a megyei rendvédelmi szervek azonnal reagáltak az esetre. A Külgazdasági és Külügyminisztérium mellett az ukrán külügyminiszter is elítéli a támadást.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, az ukrán parlament képviselője az MTI-nek telefonon megerősítette, hogy garázda cselekményt követtek el a KMKSZ ungvári székháza ellen a hajnali órákban. Az épületben komolyabb kár nem keletkezett.

„Nagyon örülök annak, hogy a rendvédelmi szervek igen operatívan reagáltak a történtekre” – tette hozzá. Reményét fejezte ki, hogy a történteket a hatóságok gyorsan kinyomozzák, és az eset nem okoz kárt az ukrán-magyar kapcsolatokban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye

Elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy mielőbb találják meg az elkövetőket, és derítsék fel, hogy mi motiválta őket tettük elkövetésekor. Elvárjuk az ukrán hatóságoktól, hogy garantálják a kárpátaljai magyarok biztonságát – fogalmaznak.

A történtek is igazolják annak a magyar kezdeményezésnek a jogosságát, hogy az EBESZ ukrajnai megfigyelői ne csak az ország keleti, hanem az ország nyugati felében is legyenek jelen – áll a minisztérium közleményében.

Az ukrán külügyminiszter is elítélte az incidenst

Az ukrán diplomácia vezetője „szégyenteljesnek” minősítette az incidenst, amelyet ő – mint írta – határozottan elítél.

Vjacseszlav Kirilenko ukrán miniszterelnök-helyettes ugyancsak a Twitteren azon meggyőződésének adott hangot, hogy az incidens mögött Moszkva áll. Véleménye szerint a Kreml érdeke, hogy viszályt szítson Ukrajna és nyugati szomszédai, konkrétan Magyarország és Lengyelország között.

Bohdan Adrijiv, Ungvár polgármestere a városvezetés hivatalos honlapján kommentálta a KMKSZ irodáját ért támadást. Követelte, hogy a hatóságok mielőbb derítsék fel, kik voltak az elkövetők. A városvezető véleménye szerint provokátorok követték el a támadást. Szavai szerint bizonyos erők arra törekednek, hogy konfliktust provokáljanak a többnemzetiségű, multikulturális Ungváron. Hangsúlyozta, hogy szerinte ezek az erők nem járnak sikerrel, mert a kárpátaljai város mindig is a tolerancia és az egység jelképe volt Ukrajnában.

Ukrajnának jelenleg feszült a viszonya Magyarországgal a tavaly elfogadott új oktatási törvény miatt, amely előírja, hogy 2020-tól kezdve a kárpátaljai magyar nemzetiségű iskolák az ötödik osztálytól térjenek át az ukrán nyelvű oktatásra a tantárgyak többségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában