Barcelonai gázolás

2017.08.20. 11:43

Számos pokolgépes merényletre készültek a terroristák

A spanyolországi merényletek elkövetéséért felelős terrorsejt számos pokolgépes merényletet készített elő, 120 butánggázpalackot a rendőrség megtalált egy alcanari házban – jelentette be Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök vasárnap.

Barcelona, 2017. augusztus 20. Szentmisét tartanak atz áldozatok emlékére a barcelonai La Sagrada Família-bazilikában 2017. augusztus 20-án. Három napja terroristák járókelõket gázoltak el Barcelonában és éjjel az ugyancsak katalóniai Cambrilsban. A két támadásban tizennégy ember életét vesztette, több mint 130 pedig megsebesült, többek állapota válságos. (MTI/EPA pool/Sergio Barrenechea)

„Kezdünk tisztán látni, ezen a helyen (a Barcelonától 200 kilométerre délnyugatra fekvő településen) készítették elő a robbanószerkezeteket, hogy több merényletet hajtsanak végre Barcelonában” – hangoztatta.

A szerda éjjel felrobbant alcanari házban talált maradványokból két embert azonosítottak már – közölte.

A katalán rendőrfőnök már a csütörtöki barcelonai merénylet után arról beszélt, hogy a ház bérlői robbanóeszközök készítésével kísérleteztek.

Trapero közölte azt is, a nyomozók úgy vélik, hogy a Las Ramblas sétálóutcán végighajtott kisteherautóban csak egyetlen ember volt, azt még nem tudják megerősíteni, ki volt a gázoló.

Hajtóvadászat a terrorista kézre kerítésére

Úttorlaszok sokaságát emelte a rendőrség Spanyolország északkeleti részén vasárnap a Barcelona központjában csütörtökön elkövetett gázolásos terrorista merénylet feltételezett elkövetője utáni hajtóvadászatban. A barcelonai Sagrada Familia templomban gyászmisét tartottak a királyi család részvételével vasárnap délelőtt

A katalán rendőrség a 22 éves marokkói Junesz Abujakubot keresi, aki csütörtök délután Barcelona központjában kisteherautóval gyalogosok közé hajtott, és hatszáz méteren keresztül gázolt el járókelőket. A merényletben 13-an haltak meg, és több mint 120-an megsebesültek, köztük nagyon sok külföldi. Az elkövető elmenekült. Néhány órával a barcelonai merénylet után Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen is gázolásos merényletet követtek el, hat civilt és egy rendőrt megsebesítettek, később egyikük meghalt. A merényletek után a rendőrség Cabrils városában lelőtt öt terroristát.

A rendőrök hajtóvadászatukban Ripoll és Manlleu térségére összpontosítanak .

A nyomoznak egy eltűnt imám után is, akiről feltételezik, hogy meghalhatott egy szerdai házrobbanásban. Abdelbak esz-Szatti volt az, aki radikalizálta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető fiatalokat is. Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter szombaton arról beszélt, úgy gondolják, hogy a támadások mögött álló terrorsejtet maradéktalanul felszámolták.

A spanyol sajtó szerint az imámnak jelentős szerepe volt a Ripollból származó marokkói fiatalok gyors radikalizálódásában. A kedd óra eltűnt férfi lakhelyét szombaton újra átkutatta a rendőrség. Esz-Szatti júniusban hirtelen elhagyta a ripolli mecsetet, és azóta nem látták őt a térségben. A mecset elöljárói elítélték a terrortámadásokat. Abujakub édesanyja szombaton közölte, hogy Junesz öccse, Husszein szintén eltűnt, csakúgy, mint fiatalabb öccse, aki a Cambrilsban lelőtt öt terrorista között volt.

A barcelonai Sagrada Familia templomban vasárnap délelőtt gyászmisét tartottak az áldozatok emlékére VI. Fülöp király, hitvese, Letízia, Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök és számos magas rangú spanyol és katalán politikus részvételével. A béke tiszteletét hirdető misét Juan José Omell barcelonai érsek mutatta be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában